Gemeente Capelle a/d IJssel

Support. Steun bij opvoeding en opgroeien

Spelende kinderen

Foto: Eric Fecken

Het Support-logo

Opvoedingsproblemen signaleren en zo vroeg mogelijk ingrijpen. Voorkomen dat kinderen door een taalachterstand niet goed kunnen meekomen op school. Zorgen dat meelopers geen criminele voorlopers worden. Dat is de kern van Support, een project van de gemeente Capelle aan den IJssel. In de Hoven, Schollevaar-Oost en de Molukkenbuurt boekt Support succes.

Iedereen heeft in Capelle aan den IJssel gelijke kansen, maar voor sommigen is extra steun hard nodig. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Dat is de kern van het project Support. Support is een preventief project van de gemeente Capelle aan den IJssel dat zich richt op kinderen, jongeren en hun opvoeders in de Hoven, Schollevaar-Oost en de Molukkenbuurt. De gemeente kan dit natuurlijk niet alleen. Daarom is de gemeente erg blij dat onder andere de gezinscoaches van stichting Kwadraad, de mentoren van stichting Boomerang, de buurtmoeders van Thuiszorg De Zellingen en stichting Jongerenwerk enthousiast meewerken aan Support.

Gezinscoach

Iedere ouder of verzorger worstelt wel eens met de opvoeding van zijn kinderen. Als gezinnen er zelf niet uitkomen, is een coach niet zon gek idee. Door de coaching zijn gezinnen beter in staat invulling te geven aan contacten met instanties, leren de ouders of verzorgers vaardigheden om controle uit te oefenen op het kind en worden de opvoedingsvaardigheden vergroot. De hulp is ongedwongen, laagdrempelig en vrijwillig. Op dit moment hebben zon tien gezinnen gebruik gemaakt van de coach.

Binnenkort worden weerbaarheidstrainingen gegeven aan leerlingen van de bovenbouw van basisscholen. In samenwerking met stichting Jongerenwerk wordt op korte termijn ook begonnen met het geven van alcohol- en drugsvoorlichting.

Mentor in de buurt

Ook de mentor in de buurt is onderdeel van Support. Niet ieder kind kan door zijn ouders of verzorgers voldoende worden bijgestaan. De mentor geeft de jongere persoonlijke aandacht en probeert hiermee te voorkomen dat hij of zij vereenzaamt, school verwaarloost of ontspoort. De mentor en het kind kunnen samen sporten, gezellig winkelen of bijvoorbeeld naar een museum gaan. De mentoren van stichting Boomerang hebben sinds de start van Support zon vijf jongeren op weg geholpen. Uit de reacties van de kinderen, de ouders en de mentoren blijkt dat het project goed werkt. Binnenkort gaan er drie nieuwe mentoren aan de slag, waardoor er meer kinderen kunnen worden bijgestaan. Mentoren zijn altijd welkom! Als u zelf mentor wilt worden, kunt u contact opnemen met Sharida Noormohamed van stichting Boomerang, telefoon 06-46065980.

Buurtmoeders

De buurtmoeders spelen een belangrijke rol in Support. De buurtmoeders helpen ouders en kinderen om de vertaalslag te maken van de eigen cultuur naar de Nederlandse samenleving. Tijdens groepsbijeenkomsten in consultatiebureaus, scholen en buurthuizen geven de buurtmoeders met zogenaamde themakoffertjes opvoedingsondersteuning en voorlichting over welzijn en zorg. Ook zoeken zij het gezin thuis op en in de buurt. De buurtmoeders streven ernaar om meer kinderen van allochtone afkomst naar peuterspeelzalen en voor- en vroegschoolse educatie te laten gaan. Ook vergroten zij de betrokkenheid van moeders bij de schoolloopbaan van hun kinderen.

Jongerenwerk

Stichting Jongerenwerk Capelle (SJC) realiseert voor kinderen en jongeren in de wijken een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding. SJC heeft een ruim aanbod aan activiteiten in de sfeer van recreatie, ontmoeting, creativiteit en cultuur. Het doel is voorkomen dat jeugdigen problemen krijgen. Stichting Jongerenwerk is dus onmisbaar voor Support. SJC biedt in Schollevaar een inloop in het wijkcentrum, sport- en spelactiviteiten, tieneractiviteiten en kinderwerk. In de Hoven zijn er sport- en spelactiviteiten, kinderwerk en jeugdhonk Lucky place. Vlakbij de Molukkenbuurt is de jongerenaccommodatie Onderdiep en in de wijk worden sport- en spelactiviteiten en kinderwerk georganiseerd.

Softbal en brassband

Andere activiteiten van Support gericht op de Hoven zijn softbal en de brassband. Deze activiteiten sluiten aan op de wensen van de Antilliaanse jongeren. De softbalactiviteit waar jongerenwerker Jero Williams en trainer Ben Thijssen zich mee bezighouden, vindt plaats in sportzaal Oostgaarde op de donderdagmiddag. De brassband is erg actief. De jongeren treden vaak op bij evenementen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Support in het algemeen, dan kunt u bellen met Arnold Rietdijk van de gemeente Capelle aan den IJssel, telefoon 010-2848401.

Voor meer informatie over de gezinscoaches kunt u bellen met Esther Heemskerk of Annemiek van Keulen van stichting Kwadraad, telefoon 010-2580666 of 06-46150505.

Sharida Noormohamed van stichting Boomerang kan u meer vertellen over de mentor in de buurt, telefoon 06-46065980.

Voor meer informatie over de buurtmoeders kunt u bellen met Agnes Bruinhart, telefoon 06-43166793 of Elsira Sambo, telefoon 06-43166489 van Thuiszorg De Zellingen, telefoon 010-4420800.

Voor meer informatie over het activiteitenaanbod van stichting Jongerenwerk kunt u bellen naar 010-4584999.