GroenLinks

Laat '26.000 gezichten' niet stranden

16 maart 2005

Een groep van ongeveer 100 filmregiseeurs brengt met de korte films '26.000 gezichten' de menselijke kant van het asielbeleid in beeld. GroenLinks wil voorkomen dat de regering dit project laat stranden door de deelnemende organisaties onder druk te zetten of financieel te korten. Om daar niet afhankelijk van te zijn, roept GroenLinks mensen op om dit project financieel te steunen.

'26.000 gezichten' is een initiatief van een groep van ongeveer honderd filmregisseurs. Sinds 11 maart zendt de Vara korte filmportretten uit over de groep asielzoekers die de komende drie jaar ons land dienen te verlaten. Dit project heeft financiële steun ontvangen uit de eigen middelen van onder meer ICCO en Plan.

Ook al is er geen cent overheidssubsidie mee gemoeid, de minister voor ontwikkelingssamenwerking is toch boos. Zij wil blijkbaar niet dat het maatschappelijk middenveld kritiek heeft op dit onderdeel van het beleid van de regering. Dit is des te vreemder, aangezien Nederland in tal van ontwikkelingslanden het maatschappelijk middenveld ondersteunt om hun regeringen kritisch te volgen. Wat daar kan, is hier blijkbaar niet gewenst.

Wij hopen niet dat het initiatief door deze ophef strandt. Bijvoorbeeld omdat de minister geld gaat terugvragen. Marijke Vos heeft in de Kamer de oproep gedaan om het project financieel te blijven steunen. GroenLinks hoopt dat burgers hun steun massaal laten blijken. Dat kan door de webpagina te bezoeken: www.26000gezichten.nl/watkanjedoen.php Of door een financiële bijdrage over te maken op rekeningnummer 101838611 t.n.v. Stichting 26.000 gezichten te Utrecht o.v.v. 'Donatie'. GroenLinks zal in ieder geval haar bijdrage leveren.

Marijke Vos en Farah Karimi