Provincie Utrecht

Persbericht

Veel aandacht voor vrijwilligers

16-3-2005
Deskundige vrijwilligers in de terminale zorg', `Vergroten van deelname aan de maatschappij van autochtone en allochtone ouderen' en `Meer jeugd inzetten voor vrijwilligerswerk. Deze drie thema's zijn onderdeel van de eerste tranche van de inzet van het flexibele projectenbudget van de sociale agenda van de provincie Utrecht. In totaal zijn dertien offertes ingediend, zes zijn gehonoreerd. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor in totaal een bedrag van EUR 128.500 ter beschikking.

Deskundige vrijwilligers in de terminale zorg

Binnen dit thema werkt de Vrijwilligers Terminale Zorg Utrecht (VTZ) twee projecten uit. Vrijwilligers en bestuursleden, wijkverpleegkundigen en coördinatoren van Hospice Utrecht krijgen een training aangeboden om bewoners van het hospice in de laatste levensfase zo goed mogelijk te begeleiden. In het andere project stelt VTZ een ervaringshandboek op waarin protocollen, samenwerkingsverbanden, taken en bevoegdheden van verschillende zorgverleners en huisregels opgeschreven worden. De totale kosten voor beide projecten bedragen EUR 6.500.

Deelname aan de maatschappij van ouderen
Mulitcultureel Instituut Utrecht (MIU) gaat onder dit thema een maatjesproject uitvoeren waarbij 30 allochtone en 30 autochtone ouderen in contact worden gebracht met 30 jongeren ( 15 allochtoon en 15 autochtoon). Een jongere biedt praktische hulp aan een oudere, bijvoorbeeld samen boodschappen doen of aan een hobby werken. Naast het bieden en ontvangen van praktische hulp, leren de deelnemers ook elkaars leefwereld beter kennen. Het project vindt plaats in verschillende wijken in de steden Utrecht en Amersfoort. Het tweede project onder dit thema wordt uitgevoerd door Samenwerkende bonden voor ouderen (SBO). SBO geeft voorlichting aan welzijnsstichtingen, ouderenbonden en voorlichters van gemeenten die contact hebben met ouderen. Zij geven voorlichtingsbijeenkomsten (tenminste 10) aan ouderen met een smalle beurs. De opgedane kennis zal gebruikt worden voor meerdere lokale voorlichtingsbijeenkomsten bestemd voor ouderen.
De totale kosten voor beide projecten bedragen EUR 77.000.

Inzet jeugd vrijwilligerswerk
Als deelproject van het landelijk project `Jongeren Activering' wil de Stichting Samenwerkende Organisaties voor Identiteitsgebonden Jeugd- en Jongerenwerk (SOIJ) lokaal vrijwilligerswerk door de jeugd stimuleren. Via SOIJ gaan 25 bestuursleden een training volgen om jongeren te activeren. De bedoeling is dat 50-75 jongeren in de leeftijd 16 t/m 20 jaar zich inzetten als vrijwilliger. Scouting gaat een meetinstrument ontwikkelen om antwoord te krijgen op vragen over de werving en behoud van jeugdige vrijwilligers en kaderleden. Het is de bedoeling dat in ieder geval 16 Utrechtse scoutinggroepen met de meter gaan werken. Het eindresultaat is de wering van 64 nieuwe vrijwilligers. De totale kosten bedragen EUR 45.000.

Sociale Agenda
Met het programma `Sociale Agenda in Uitvoering' geeft de provincie vorm aan een uitvoeringsgericht sociaal beleid dat bijdraagt aan concrete oplossingen voor de urgente sociale problemen waar de Utrechtse samenleving mee te kampen heeft. De genoemde projecten worden gefinancierd uit het flexibel projectenbudget van de sociale agenda.
De projecten lopen in principe tot 2006.

Laatst gewijzigd op 03/16/2005 10:52:22 AM. Paginabeheer: Wilma.Heideman@provincie-utrecht.nl