Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-341       |
|                                            |Arnhem|16 maart 2005  |
|                                            |,     |               |
GELDERSE ECONOMIE IN 2004 OP OMSLAGPUNT

Economiegedeputeerde Henk Aalderink laat in het monitoringsverslag over het Gelderse sociaal-economische beleid in 2004 weten dat er voorzichtige tekenen van herstel zijn, maar dat er nog niet echt sprake is van verbetering van de werkgelegenheid. 'Een omslagpunt', zo typeert Aalderink het jaar 2004. 'We hebben de Health- en Foodvalley stevig op de kaart gezet. Er zijn inmiddels 37 nieuwe kennisintensieve bedrijven bijgekomen. Maar de industrie bleef het zwaar hebben.' Vooral de doorberekende ontwikkelingen van de werkloosheid - in 2008 8% van de beroepsbevolking - baart het college van Gedeputeerde Staten zorgen.

2004 was volgens het verslag een overgangsjaar: vanuit de recessie op de weg terug naar groei. Samen met de regionaal-economische samenwerkingsverbanden is er gezorgd voor een duurzame en aantrekkelijke bedrijfsomgeving. Gemeenten beseffen steeds meer dat regionale samenwerking op economisch terrein meerwaarde heeft. Via het elektronische monitoringssysteem van bedrijventerreinen dat in 2004 is gerealiseerd, kan er tegenwoordig snel worden ingespeeld op veranderingen in de vraag naar bedrijventerreinen. Ook de revitalisering van terreinen wordt op die manier snel opgepakt. In de afgelopen twee jaar is 435 ha terrein gerevitaliseerd. In het Monitoringsverslag wordt melding gemaakt van een grotere ambitie. Afgesproken is dat de regio's de aanpak van herstructurering nu in meerjarig perspectief gaan oppakken. Parkmanagement en breedband (glasvezelinfrastructuur) zijn eveneens hoog op de agenda geplaatst en verlopen voorspoedig.

Health, Food en innovatie
Gelderland scoort stevig met de Health- en Foodvalley als onderdeel van Triangle. In 2004 zijn er 37 nieuwe kennisintensieve bedrijven bijgekomen. De financiële steun van het ministerie van Economische Zaken (1 miljoen euro) geeft het belang van de regio Oost-Nederland als innovatieregio weer. In 2004 hebben 380 bedrijven gewerkt aan het innoveren van hun bedrijf in het kader van het project 'Marktgericht Innoveren'. Als belangrijkste resultaat kan worden genoteerd dat dit een gunstige werkgelegenheidsontwikkeling en een hogere omzet tot gevolg heeft gehad.

Oost NV, de Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland, heeft in 2004 8 nieuwe bedrijven binnengehaald met 372 te verwachten arbeidsplaatsen. Oost NV zal zich voornamelijk richten op het aantrekken van bedrijven in de Food- en Healthsector. Energie
De eind 2004 vastgestelde Energienota geeft de ambities van Gelderland weer voor het leveren van een bijdrage aan de Kyotodoelstellingen. Met gemeenten zijn door de provincie diverse initiatieven ontwikkeld voor bio-industrie en windenergie.

Toerisme en recreatie
Hoewel het aantal toeristen voor Nederland als totaal is afgenomen, is dat naar Gelderland gestegen. Cultuurtoerisme en plattelandstoerisme zijn de kansrijke thema's voor deze provincie. De ambitie om de Veluwe weer op nummer 1 te krijgen van de binnenlandse vakantiebestemmingen, is bijna gerealiseerd. Imagoverbetering en kwaliteitsverbetering van het toeristische aanbod hebben daar duidelijk aan meegewerkt. Het Monitoringsverslag meldt dat een toenemend knelpunt voor het versterken van de toeristisch-recreatieve sector in Gelderland het gebrek aan co-financieringsmiddelen voor projecten is.

Het Monitoringsverslag 2004 wordt besproken in de statencommissie voor Economie en Milieu.