GAIA

Internationaal protest tegen massamoord op dolfijnen in Harderwijk onder leiding van ex-trainer Flipper

16 maart 2005

Persbericht

© GAIA

Op 12 maart werd er om 8 uur een internationale protestactie gehouden door GAIA, EDEV (Een DIER Een VRIEND) uit Nederland en One Voice uit Frankrijk bij het dolfinarium in Harderwijk, Nederland. Op hetzelfde moment startte in het dolfinarium het 33ste symposium van de E.A.A.M, The European Association of Aquatic Mammels. De demonstratie werd gehouden onder leiding van Ric O'Barry voormalig trainer van de wereldberoemde dolfijn Flipper en nu een groot voorvechter van de bescherming van dolfijnen. Tijdens deze protestactie werd er aandacht gevraagd voor de verschrikkelijke massamoord op dolfijnen die jaarlijks plaatsvindt in Taiji, Japan.

Op het moment dat het symposium in Harderwijk gehouden werd, werden er aan de andere kant van de wereld duizenden dolfijnen vermoord. O'Barry is net terug uit Japan om verslag uit te brengen van deze massamoord op dolfijnen. Recent onderzoek van de Franse dierenrechtenorganisatie One Voice en Ric O'Barry onthullen directe banden tussen deze dolfijnenslacht en de internationale dolfijnenhandel. Verschillende dolfinariums verlenen hun medewerking aan de vangst. Zo kunnen ze de mooiste dieren eruit kiezen, de rest wordt brutaal afgeslacht. De dolfinariums en de dolfijnenhandelaars profiteren dus direct van deze gruwelijke slachting en leveren een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van deze drijfjachten.
Zaterdag 12 maart kwam een groot deel van de internationale dolfijnenindustrie bij elkaar in het dolfinarium in Harderwijk. Met dit protest willen de actievoerders druk uitoefenen op de E.A.A.M om hier iets tegen te doen, iets wat tot op heden is uitgebleven. De dolfinariumindustrie heeft tot nog toe geen gehoor gegeven aan herhaalde verzoeken van O'Barry om de beelden te bekijken en de bewijzen in te zien, laat staan om wat te doen aan de massamoord. 'Naast de weerzinwekkende massamoord in Japan zijn we als dierenrechtenorganisatie natuurlijk ook tegen dolfinariums in het algemeen,' aldus GAIA-directeur Ann De Greef, aanwezig op de actie. 'Prachtige dieren als dolfijnen en orka's worden door dolfinariums veroordeeld tot een leven in chloorbakken en moeten onnatuurlijke en stupide kunstjes doen om het publiek te vermaken. Uiteindelijk gaat het maar om één ding en dat is de inhoud van de kassa.' Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage

90 Paleizenstraat
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be