Gemeente Dongen


Bomen en dieren thema Nationale boomfeestdag
Op 16 maart is het Nationale Boomfeestdag. Het is inmiddels een traditie dat leerlingen uit het basisonderwijs op deze dag bomen planten in hun stad of dorp. In Dongen planten dit jaar 29 leerlingen uit groep zeven van basisschool De Biezenkring dertien bomen aan de Maczekstraat in de Hoge Akker. Wethouder Ad van Beek helpt hen een handje mee. De sponsor van deze boomfeestdag in Dongen, Coca Cola Enterprises Nederland BV, zal de kinderen van een drankje voorzien. De activiteit begint om 9.30 uur.

Het thema van deze 49^ste boomfeestdag is Bomen en Dieren. Aan dit onderwerp wordt in groep zeven van De Biezenkring speciale aandacht besteed. Bomen en Dieren zijn op vele manieren met elkaar verbonden. Dieren zijn afhankelijk van bomen als voedselvoorraad maar ook als schuil- rust- of nestplaats. Dode bladeren zijn een voedselbron voor kleine insecten die vervolgens met hun uitwerpselen voor een vruchtbare grond zorgen. Maar bomen zijn ook afhankelijk van dieren als het gaat om bestuiving en verspreiding van zaden.

Platanus Oriëntalis Digitata
De bomen die op 16 maart worden gepland behoren tot de soort: Platanus Oriëntalis Digitata, oftewel de plataan.Deze boom is goed te herkennen aan de afschilferende bast, waardoor er lichte en donkere plekken op de stam ontstaan. De boom kan een hoogte van 30 meter bereiken en krijgt uiteindelijk een bolvormige kroon. In de Maczekstraat is voldoende ruimte aanwezig om deze bomenrij tot een mooi groenelement te laten uitgroeien.

Meer weten over de Nationale boomfeestdag?
De Nationale Boomfeestdag is een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag uit Driebergen.
Meer informatie hierover vindt u op de website www.boomfeestdag.nl