Gemeente Ede

Nummer 36 / Ede, 4 maart 2005

Boomfeestdag op 16 maart

Schoolkinderen in Lunteren planten 20 bomen

Samen met de Wilheminaschool in Lunteren doet de gemeente Ede op woensdag 16 maart mee aan de Nationale Boomfeestdag 2005. Wethouder W.J. Dekker geeft die ochtend om 11.45 uur het startsein aan 30 schoolkinderen om in de Van Hogendorpstraat en de Van Hallstraat 20 bomen te planten.

De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Wilhelminaschool worden bij hun plantwerk begeleid door medewerkers van de afdeling Beheer openbare ruimte van de gemeente. In de Van Hogendorpstraat komen 12 sierkersbomen (Prunus avium Landscape Bloom) te staan; in de Van Hallstraat 8 sierappelbomen (Malus toringo Brouwers). Na het boomplanten gaan de wethouder en de scholieren naar de gemeenschapsruimte van de basisschool voor het uitreiken van herinneringen aan de Boomfeestdag. Op die manier worden zij actief bij het groen in hun woonomgeving betrokken.
Aan de Boomfeestdag doen in het hele land vele duizenden leerlingen van basisscholen mee.

Vervanging van bomen
De plantactiviteiten in Van Hogendorpstraat en de Van Hallstraat zijn een combinatie van de Nationale Boomfeestdag en de uitvoering van een gedeelte van het gemeentelijke bomenvervangingsplan. In deze Lunterse straten stonden essen die gerooid zijn omdat hun wortels verstoppingen in het riool veroorzaakten of trottoirtegels en trottoirbanden omhoog drukten. Dit komt in veel meer straten in de gemeente Ede voor waar boomsoorten staan die bijvoorbeeld met breed groeiende wortels veel te groot zijn geworden. Zulke bomen horen daar eigenlijk niet thuis en door deze te kappen en te vervangen door geschiktere soorten zijn de overlast en problemen grotendeels op te lossen. Daarom zal een dergelijke vervanging van bomen geheel volgens het Bomenbeleidsplan op veel meer plaatsen in de gemeente Ede uitgevoerd worden.
---