Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

07-03-2005
Nieuw bestemmingsplan kom Eersel

De afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Eersel heeft de afgelopen tijd, in samenwerking met Croonen Adviseurs, hard gewerkt aan het nieuwe bestemmingsplan voor de kom van Eersel. De procedure om tot vaststelling van het bestemmingsplan Kom Eersel te komen gaat op korte termijn van start. Het plan ligt vanaf 17 maart aanstaande gedurende vier weken ter inzage voor inspraak. De officiële publicatie hierover vindt u in de Hint van 16 maart aanstaande. In het bestemmingsplan worden een aantal belangrijke zaken bepaald, zoals wat mag worden gebouwd en waarvoor een gebouw of grond mag worden gebruikt. Het bestemmingsplan kan dan ook voor veel inwoners en ondernemers van groot belang zijn. Wij raden u aan om van het plan kennis te nemen en eventueel te reageren.

Actuele bestemmingsplannen
De gemeente wil voor alle kernen de beschikking krijgen over actuele bestemmingsplannen. Zij geeft daarmee tevens uitwerking aan de StructuurvisiePlus. De gemeente is begonnen met de opstelling van een bestemmingsplan voor de kom van Eersel, omdat voor deze kern sprake is van een lappendeken van geldende, verouderde plannen. De behoefte aan een nieuw plan voor de Kom Eersel is dan ook groot. Bovendien is deze kern zowel naar aard als omvang het meest complex in vergelijking tot de andere kernen. Naast een aantal woongebieden liggen binnen dit plan ook het bedrijvengebied Haagdoorn, het beschermd dorpsgezicht Markt-Hint en de Nieuwstraat, met een belangrijke winkelfunctie.

Basis voor andere kernen
Het plangebied omvat grofweg de gehele bebouwde kom. Het plan beoogt een regeling te scheppen voor het bouwen en het gebruiken van grond en opstallen. Tevens wordt ruimte geboden voor nieuwe ontwikkelingen. Aan het voorontwerp van het bestemmingsplan wordt op dit moment de laatste hand gelegd. De opzet van het plan voor de kern Eersel vormt straks de basis voor de plannen voor de andere kernen. Als eerste volgt de kern Steensel. Met dat plan is al een begin gemaakt. Dit voorjaar wil de gemeente dat plan afronden en de inspraakprocedure daarvoor laten starten. Wij houden u via de Hint op de hoogte.

Informatieavond
Op donderdag 7 april aanstaande organiseert de gemeente een algemene informatiebijeenkomst over het nieuwe bestemmingsplan. Tijdens deze avond ontvangt u informatie over het plan en over de procedure. Ook krijgt u de gelegenheid vragen te stellen. De wethouder ruimtelijke ordening, mevr. R. Stilma, en de opstellers van het plan zijn tijdens de avond aanwezig. De avond begint om 20.00 uur in zaal het Vierspan in Eersel. Na deze bijeenkomst heeft u nog tot 13 april 2005 de tijd om op het plan te reageren in het kader van de inspraak. Noteert u deze avond alvast in uw agenda.

U kunt zich tot en met maandag 4 april telefonisch of per e-mail aanmelden voor de informatiebijeenkomst bij de heer J. van Rijen, teamcoördinator Ruimte, tel. (0497) 53 13 47, e-mail: j.vanrijen@eersel.nl.