Gemeente Sneek


Nieuwe Burgemeester Rasterhoffpark decor Nationale Boomfeestdag De gemeente Sneek doet al weer voor de 38ste keer mee met de Nationale Boomfeestdag. Wethouder Jan Bargboer plant op woensdag 16 maart 2005 om 9:45 uur samen met kinderen van de basisscholen van de gemeente Sneek de eerste boom. Ditmaal in het nieuwe Burgemeester Rasterhoffpark. In totaal worden daar zo'n 60 bomen geplant. Ook biedt de bewonersvereniging 'De Brekken' op deze dag een iep aan. Het boomplanten is één van de activiteiten die voorafgaat aan het openen van het park dit voorjaar.

De boomfeestdag vindt dit jaar plaats in het nieuwe Burgemeester Rasterhoffpark. Dit nieuwe stadspark aan de zuidkant van Sneek is in de afgelopen jaren aangelegd. Het park is genoemd naar Ludolf Rasterhoff, burgemeester van Sneek van 1945 tot 1970.

Afgelopen jaar is het park voorzien van wandelpaden, bruggetjes, speelelementen en bankjes. Het park is verder ingericht met een openluchttheater en een uitzichtpunt met een cascade.

Later in het voorjaar worden er vier Schotse Hooglanders uitgezet in het park. Door het selectief grazen van de runderen ontstaat in de loop van de tijd een gevarieerd beeld in de plantengroei. De aanwezigheid van de dieren in het park levert geen gevaar op voor bezoekers aan het park.

Het loslaten van de Schotse Hooglanders en het planten van de bomen tijdens de Boomfeestdag vormt onderdeel van activiteiten die voorafgaan aan de opening van het nieuwe stadspark dit voorjaar.

Wethouder Jan Bargboer plant op woensdag 16 maart 2005 om 9:45 uur samen met kinderen van de basisscholen van de gemeente Sneek de eerste boom. In totaal worden zo'n 60 bomen geplant in het park. Het sortiment bestaat uit paardekastanjes, zwarte elzen, zachte berken, tamme kastanjes, gewone essen, grauwe abelen, zoete kersen en zomereiken.
Ook biedt de bewonersvereniging 'De Brekken' op deze dag een iep aan.

Net als in voorgaande jaren wordt, door de gemeente Sneek, een Japanse kers aangeboden aan kinderen die in de week van de boomfeestdag zijn geboren. De naam van de pasgeborene komt samen met de naam van de boom op een daarbij horende plaquette.

De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft alle gemeenten in het land verzocht mee te doen aan deze manifestatie, die nu al voor de 49ste keer wordt gehouden. In heel Nederland werken ongeveer 75% van alle gemeenten mee aan dit grootse evenement. De gemeente Sneek doet al vanaf 1968 mee aan de Nationale Boomfeestdag. Het thema van dit jaar is: 'Bomen en dieren': voor Sneek kan het dit jaar haast niet toepasselijker!

De plantsoenendienst van de gemeente Sneek verzorgt in samenwerking met het steunpunt Natuur- en Milieueducatie gemeente Sneek het boomfeest in de gemeente. De jaarlijkse boomfeestdag wordt georganiseerd voor de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen. Per school mogen twee leerlingen meehelpen de bomen te planten.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 7-3-2005