Gemeente 's-Hertogenbosch

10-03-2005

Boomfeestdag 2005 in 's-Hertogenbosch

Kinderen planten bomen in Rosmalen den Aa-wijk

Woensdag 16 maart is het weer Boomfeestdag in 's-Hertogenbosch. Dit jaar planten kinderen in Rosmalen en in de Aa-wijk nieuwe bomen. Het programma begint om 8.30 uur in de openbare basisschool De Hobbit in Rosmalen. Zo'n twintig kinderen van groep 7 van deze basisschool gaan 16 bomen (Elzen) op het grasveld tussen de Walessingel en de Mr. Ceelensingel in Rosmalen planten. Zij krijgen hulp van wethouder Eugster.
Tegelijkertijd gaan de kinderen van de katholieke basisschool Norbertus van start. In de Dongehof worden bomen door zo'n twintig kinderen uit groep 5 van deze school geplant. Op deze locatie worden de kinderen bij het planten van de bomen geholpen door wethouder de Jonge. Naast de kinderen zijn ook begeleiders van de scholen en groenmedewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte aanwezig.

Rosmalen
Om 8.30 uur worden de kinderen ontvangen in de openbare basisschool De Hobbit. Wethouder mevrouw J. Eugster heet hen welkom en legt het belang van bomen en groen uit. Vervolgens gaan de 'plantertjes' naar de plantlocatie. De 16 Elzen worden onder begeleiding van medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte en wethouder Eugster geplant. Na afloop staat er en traktatie en een presentje voor de kinderen op school klaar. Het feest eindigt voor de kinderen van deze school ongeveer om 9.30 uur.

Aa-wijk
In de Aa-wijk wordt tegelijkertijd door een aantal kinderen van basisschool Norbertus zo'n tien bomen geplant. Na het welkomstwoord door wethouder E. de Jonge, vertrekken de kinderen naar de plantlocatie vlakbij de school. De kinderen krijgen daarna een plantinstructie van medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte. Na afloop van het planten gaan de kinderen terug naar school en daar krijgen zij een traktatie en een presentje ter herinnering aan de Boomfeestdag.

Waarom een Feest voor Bomen?
Nationale Boomfeestdag is een jaarlijks terugkerend evenement. De gemeente 's-Hertogenbosch neemt al een ruim aantal jaren, met succes, deel aan dit feest. Op deze dag wordt voornamelijk de schoolkinderen (en indirect hun ouders en verzorgers) gewezen op het nut en het belang van bomen. Het thema voor de Boomfeestdag van 2005 is: 'Bomen & Dieren'.
De leerlingen krijgen ieder jaar een lesuur aangeboden van de gemeente 's-Hertogenbosch. In deze biologieles krijgen ze uitleg over bomen. Ook kunnen kinderen aan de hand van verschillende takken zien wat voor verschillende bomen er allemaal groeien in de stad. In de les wordt verder aandacht besteed aan het nut van bomen, hoe bomen groeien en waarom er een nationale Boomfeestdag is. Na dit lesuur weten de kinderen ook precies hoe ze een boom moeten planten.

Programma Boomfeestdag 2005

Basisschool De Hobbit, De Hoge Kamp 9, Rosmalen Wijkteamleider BOR Will Klerks
' 08.30 ' 08.35 uur: ontvangst op school
' 08.35 ' 08.40 uur: woord van welkom door wethouder Eugster ' 08.40 ' 08.45 uur: vertrek naar plantterrein
' 08.45 ' 09.05 uur: plantinstructies voor 21 kinderen van groep 7 en het planten van ongeveer 16 bomen (Elzen) op het grasveld tussen de Walessingel en de Mr. Ceelensingel in Rosmalen
' 09.05 ' 09.10 uur: terug naar de ontvangstruimte ' 09.10 ' 09.30 uur: aanbieden van koffie/thee/limonade en het uitreiken van herinneringspresentje aan de kinderen

Basisschool Norbertus, Waalstraat 52, 's-Hertogenbosch Wijkteamleider BOR Henk Verschuur
' 08.30 ' 08.35 uur: ontvangst op school
' 08.35 ' 08.40 uur: woord van welkom door wethouder de Jonge ' 08.40 ' 08.45 uur: vertrek naar plantterrein
' 08.45 ' 09.05 uur: plantinstructies voor 20 kinderen van groep 5 voor het planten van 10 tot 15 bomen in de Dongehof en de Leijhof ' 09.05 ' 09.10 uur: terug naar de ontvangstruimte ' 09.10 ' 09.30 uur: aanbieden van koffie/thee/limonade en het uitreiken van herinneringspresentje aan de kinderen.