Gemeente Goes

Persbericht

Nationale Boomfeestdag in het teken van Goes600

De Nationale Boomfeestdag heeft dit jaar in Goes een Goes600-tintje. Op woensdag 16 maart om 09.00 uur wordt op het terreintje achter de voormalige bioscoop aan de Singelstraat in Goes de moerbeiboom van Jacoba van Beieren teruggeplant in het kader van Op Zoek naar Jacoba. In Goes gaat de Nationale Boomfeestdag dus door, in tegenstelling tot in andere plaatsen in het land. Hier heeft de vorst niet te lang in de grond gezeten.

Kinderen uit groep 7/8 van de Bisschop Ernstschool zullen de moerbei (Morus alba "Macrophylla") en bodembedekkers planten. Wethouder M.L. 't Hart verricht de officiële handeling. Na de werkzaamheden wordt er gezamenlijk koffie en warme chocomel gedronken in Grieks Specialiteitenrestaurant Rhodos, dat tegenwoordig in het voormalige slot gevestigd is.

Achter Slot Ostende (vroeger Torenburg genoemd), aan de Singelstraat, heeft tot 1929 een eeuwenoude moerbei gestaan. De moerbei zou ooit geplant zijn door Jacoba van Beieren. In de digitale fotoatlas van het GemeenteArchief Goes zijn diverse afbeeldingen van de oude moerbeiboom te vinden (www.goes.nl/gemeentearchief/foto's en kaarten, trefwoord 'Slot Ostende'). De nieuwe moerbei wordt vlakbij de plaats van de oude boom geplant. (Op de plaats van de oude boom staat nu een schuur.)

Op Zoek naar Jacoba is een reeks maandelijkse acties rond Jacoba van Beieren en Torenburg/Slot Ostende binnen het programma van Goes600.

Het planten van de boom wordt met nog een ander boomfeestdagproject gecombineerd. De kinderen krijgen een ballon met een beukenboomzaadje (in een snel afbreekbaar zakje) en laten de ballonnen na het planten van de moerbeiboom op. Na afloop gaan zij met een veldwerkkaart onder begeleiding van MEC en natuurouders naar de veste om daar aan opdrachten te werken.