Gemeente Leusden


10-03-05
Boomfeestdag in Leusden

Op woensdag 16 maart is het Nationale Boomfeestdag. Ook de Leusdense basisscholieren doen massaal mee: ruim 200 kinderen van de basisscholen Kinderland, De Brink, Startblok, St. Jozef en de Groenhorst gaan 1500 boompjes planten. Dit doen zij op vijf verschillende locaties in Den Treek, Achterveld en Stoutenburg. De wethouders De Kruijf en Jansma bezoeken de kinderen tijdens hun werk.

De kinderen leggen met de bomen bosplantsoen aan dat bestaat uit inheemse soorten zoals de Gelderse Roos en de Kardinaalsmuts. Op landgoed Stoutenburg leggen de groepen 7 en 8 van De Startblok een vlindervriendelijke houtsingel aan. Dit gebeurt in het kader van het milieusamenwerkproject Vlinderbaan dat de gemeente Leusden samen met KMTP Groei & Bloei, CML Milieuorganisatie Leusden en de Stichting Vlinderbaan uitvoert. In de nabijheid van de poel wordt een oppervlakte van 1000 m2 aangeplant met verschillende vlindervriendelijke struiken en bomen, zoals de Meidoorn, Sleedoorn en Zwarte Els. Omdat vlinders erg van beschutte plekjes houden, wordt er een beschut gedeelte aangelegd waar de vlinders zich kunnen warmen in de zon.

Wethouder Kees de Kruijf of wethouder Erwin Jansma houden een openingswoordje, waarna een plantinstructie aan de kinderen volgt. Daarna gaan de kinderen aan het werk onder toezicht van een volwassene. De kinderen werken in tweetallen: één graaft, de ander plant. Na afloop krijgen ze limonade, een plak cake en een aandenken.

Centrum van Natuur en Milieu 'de Schoolsteeg' organiseert de dag in samenwerking met Landschapsbeheer Utrecht.

schema met locaties en tijden:

Tijd

School

Locatie

Wethouder

9.00 uur

Kinderland

Den Treek, Bruine Haar, Treekerweg 7

De Kruijf

9.15 uur

Brink

Den Treek, Ooievaarshorsterweg 7

Jansma

10.00 uur

Startblok

Franciskaans Milieuproject, Stoutenburgerlaan 5

De Kruijf

10.00 uur

St. Jozef

De Fliert, Achterveld

Nog niet bekend

10.45 uur

Groenhorst

Den Treek, Heetvelderweg 5

De Kruijf