Universiteit van Tilburg

Symposium 'Voorlopers van de Vrede'

Stichting Cosmicus en het Studium Generale organiseren

Persoonlijkheden, zoals Erasmus, Moeder Teresa, Paus Johannes Paulus II en Fethullah Gülen hebben in het heden en verleden op een bijzondere wijze bijgedragen aan vrede en tolerantie. Zij zullen in dit programma door wetenschapppers in de schijnwerper worden gezet. Comedian, Bob MacLaren, zal cabaret presenteren.

In het begin van de 21e eeuw wordt de wereld geteisterd door een golf van geweld. De gruwelijke moord op Theo van Gogh, de aanslagen op scholen en moskeeën, en 11 september 2001 geven de indruk dat vrede en tolerantie verder weg zijn dan ooit.
Dialoog, verdraagzaamheid, saamhorigheid en sociale cohesie raken in de verdrukking door incidenten die de aandacht trekken en ons dagelijkse leven beïnvloeden.
Om hier een tegenwicht aan te bieden organiseren Studium Generale en Stichting Cosmicus (www.cosmicus.nl) het symposium Voorlopers van de Vrede.
Erasmus is bekend geworden door zijn boek Lof der Zotheid, een satire op maatschappelijke en kerkelijke misstanden en domheden. Een ander voorbeeld is Moeder Teresa die onderscheiden werd met de Nobelprijs van de Vrede, omdat zij zich het lot aantrok van de talloze dakloze zieken, zwervende kinderen, hongerigen en leprozen in India.

Programma
Symposium Voorlopers van de Vrede
Woensdag 16 maart
13.30 16.00 uur
Universiteit van Tilburg, Black Box, gebouw K
Toegang vrij

Lezingen
'Erasmus' door dr. Petty Bange, universitair docent geschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen, heeft Lof der Zotheid vertaald 'Moeder Teresa' door dr. Mehdi Jiwa, voorzitter St. Filosofie en Meditatie, zie www.cynham.nl
'Paus Johannes Paulus II en Fethullah Gülen' door prof.dr. Thomas Michel, hoogleraar theologie, verbonden aan de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog
(Deze lezing is in het Engels)

Cabaret door Bob MacLaren, comedian en winnaar van New Zealand Funniest Face Award

Voorzitter
Paul Cobben, hoogleraar Wijsbegeerte UvT

Noot voor de pers
Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Marsel van Hoorn, hoorn@uvt.nl, 013-4662266/2841,
http://www.uvt.nl/diensten/dsz/sg/160305.html.