ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG

Ayaan Hirsi Ali eregast op 49ste Boomfeestdag

Ayaan Hirsi Ali eregast op 49ste Boomfeestdag

Ayaan Hirsi Ali is eregast op de 49ste editie van de Nationale Boomfeestdag in Kerkrade. Deze wordt gehouden woensdag 16 maart aanstaande in het, nog te openen, GaiaPark Kerkrade Zoo, met als thema 'Bomen en Dieren'. Ayaan opent het verblijf van 3 zeldzame Muskusossen en aansluitend plant zij, samen Scar en Rafiki uit theaterspektakel The Lion King én allochtone en autochtone kinderen de laatste boom van een bijzondere bomencirkel, namelijk de Vredescirkel.

De Stichting Nationale Boomfeestdag wil prominent uiting geven aan haar wens dat iedereen, ongeacht welk geloof of welke afkomst, nauw moet samenwerken aan een leefbare en groene wereld voor mens en dier. Dit onderstreept de organisatie met het uitnodigen van Ayaan Hirsi Ali én de aanwezigheid van de dierenfiguren, Scar (broer van Leeuwekoning Mufasa) en Rafiki (Baviaan en Medicijnvrouw) uit The Lion King. Om deze reden helpen kinderen van een Islamitische school, een Egyptische-, Limburgse- en Duitse school Ayaan en Scar en Rafiki dan ook mee met het planten van een Vredesboom: een Wilde Kers, die op deze Boomfeestdag bloeit!

Voorafgaand aan deze handeling zullen 3 zeldzame Muskusossen uit de Toendra voor het eerst oog in oog komen te staan met publiek: de dieren staan al een paar maanden in een speciaal verblijf ter gewenning en worden door een officiële handeling van Ayaan Hirsi Ali in contact gebracht met het publiek. Muskusossen komen nagenoeg niet meer in het wild voor en worden met uitsterven bedreigd. In GaiaPark Kerkrade zijn ze onderdeel van een speciaal Europees fokprogramma. Z@ppelin-presentator Sipke Jan Bousema zal deze kennismaking op specifieke wijze inleiden. De totaalpresentatie van de dag is in handen van Boomfeestdag-mediatrice Sandra Reemer.

De Vredesboom van Ayaan is de laatste van 12 bloeiende Wilde Kersen die samen een Vredescirkel gaan vormen. Commissaris van de Koningin Van Voorst tot Voorst, Burgemeester Som van Kerkrade, zijn Herzogenrathse collega Zimmermann, Boomfeestdagvoorzitter Houben en de Egyptische ambassadeur Nagib (ov) planten de andere 11 Vredesbomen met hulp van vele kinderhanden. Voor de Limburgse Gouverneur Van Voorst tot Voorst zal het één van zijn laatste officiële handelingen zijn, omdat hij binnenkort afscheid neemt als Commissaris van de Koningin Limburg. Jarenlang heeft hij in Limburg de Boomfeestdag gepromoot en als dank krijgt hij van de Kerkraadse burgemeester Som en van Boomfeestdagvoorzitter Houben een Vredesboom aangeboden.

Centraal in de Vredescirkel komt een monument te staan, dat gemaakt is door de 600 aanwezige allochtone en autochtone kinderen: zij hebben boomschijven uit 3 (productie)bomen kunstzinnig bewerkt en hebben er een wens bijgemaakt voor mensheid en natuur. Na het planten van de Vredesbomen en het onthullen van dit kunstwerk door Ayaan en Scar en Rafiki zullen honderden vredesduiven losgelaten worden. Onderdeel van het programma is tevens een GroenNatuurMarkt en een Belevingsroute in Gaia Park Kerkrade, waarbij de 600 kinderen groepsgewijs bomen planten met hun eigen naambordje. Kim Lian zal deze 49ste Boomfeestdag op haar eigen, unieke wijze afsluiten.