IVN Nederland


Bengels bezig met bomen en beestjes

Tienduizenden kinderen in Gelderland vieren Boomfeestdag op woensdag 16 maart 2005

Op Boomfeestdag zijn tienduizenden leerlingen van basisscholen op de een of andere manier bezig met de natuur. Zij planten bomen of verrichten andere werkzaamheden in de natuur, doen mee met een natuureducatief programma van een IVN-afdeling of een centrum voor natuur- en milieueducatie. Ook bestaat de mogelijkheid om een excursie met de boswachter maken.

In Gelderland neemt zon 85% van de gemeenten actief deel aan Boomfeestdag. Vaak wordt aangesloten bij het landelijk thema, dit jaar is het thema Bomen en dieren. In de accentgemeente Nijmegen gaan 60 kinderen van de Jenaplanschool de Lanteerne uit Nijmegen 40 bomen planten in het Distelpark.
De EERSTE EEUWBOOM in het kader van 2.000 bomen voor een 2.000-jarige stad wordt daarna door de officiële genodigden en de kinderen geplant.

Locatie: Distelpark Nijmegen, verzamelen om 9.00 uur hoek Molenweg/Distelstraat te Nijmegen.

Na het planten gaan de leerlingen terug naar school om uilenballen uit te pluizen. Deze uilenballen zijn de afsluiting van het educatief programma Bomen en dieren. Dit programma is de afgelopen tijd door vrijwilligers van het IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie afdeling Rijk van Nijmegen gegeven aan groep 8.

Niet alleen de accentgemeente, maar heel Gelderland staat bol van natuuractiviteiten.
Een kleine greep hieruit. In de gemeente Elburg planten 30 Nederlandse leerlingen en 30 Duitse leerlingen uit Haselünne Japanse haagbeuken. Deze leerlingen krijgen ook een gezamenlijk educatief spel over bomen en dieren met o.a. jaarringen tellen, boomhoogte meten en dieren zoeken. In Warnsveld op het landgoed t Velde planten 90 leerlingen eiken en beuken, daarna gaan ze op zoek naar beestjes die in en op bomen voorkomen. De gevonden beestjes worden door de kinderen op creatieve wijze nagemaakt. Het programma op landgoed t Velde wordt verzorgd door de gemeente Zutphen (De Kaardebol) en het Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen.

Noot voor de pers: