Gemeente Roermond

Boomfeestdag 2005: 'Planten voor een groene verbinding!'

Woensdag 16 maart a.s. vindt de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag plaats. Ook de gemeente Roermond doet hier aan mee. Leerlingen van basisschool 'De Bloesem' gaan struiken en een boom planten langs het terrein van een voormalige groenloods van de gemeente (Straat 8). De plantlocatie is onderdeel van een ecologische verbindingszone.

Natuurwandeling

Tijdens de boomfeestdag worden niet alleen struiken en een boom geplant, maar krijgen de leerlingen ook les over de natuur. Die ochtend krijgen de leerlingen van de groepen 7 en 8 in de klas een speciale les over bomen. Deze les wordt verzorgd door vrijwilligers van het IVN Roermond. Daarna gaan deze kinderen een natuurwandeling maken, die door leden van het IVN speciaal voor deze gelegenheid is uitgezet. De natuurwandeling eindigt bij de plantlocatie. De kinderen hebben dan al heel wat geleerd over de natuur in hun eigen omgeving.

Programma

Het programma voor die dag start om 9.00 uur in het eigen klaslokaal van de groepen 7 en 8 aan de Ambachtsingel 40 te Roermond. Na een verzorgde natuurles in de klas gaan de kinderen om 10.00 uur naar buiten voor de natuurwandeling. Om 11.00 zijn de kinderen bij de plantlocatie. Wethouder IJff zal even na 11.00 uur het startsein geven voor het planten van een boom en ongeveer 500 struiken. In het plantgat van de boom leggen de kinderen een fles met daarin hun 'boodschap voor de toekomst'. Na het planten krijgen de leerlingen als blijk van dank een kleine attentie. Om 11.45 uur lopen de deelnemers gezamenlijk terug naar school.

Thema 'Bomen en Dieren'

De Nationale Boomfeestdag krijgt ieder jaar een ander thema mee. Dit jaar is het thema 'Bomen en Dieren'. De plantlocatie is gelegen langs een zogenaamde ecologische verbinding. Een ecologische verbinding verbindt verschillende natuurgebieden met elkaar. Dieren die in geïsoleerd liggende natuurgebieden leven zijn in hun voortbestaan erg kwetsbaar. Ecologische verbindingen kunnen hierin verbetering brengen, omdat de dieren zich via zo'n verbinding kunnen verplaatsen en in contact kunnen komen met soortgenoten uit andere natuurgebieden. Voor het beheer van de verbindingszone worden Galloway-runderen ingezet. De begrazing is er op gericht dat op den duur een beeld ontstaat van open grasachtige vegetaties met bloemen, afgewisseld door overgangsgebieden met struiken en ruigere kruiden. De soorten die hiervan profiteren zijn: amfibieën (waaronder poelkikker en kamsalamander), blauwborst, roodborsttapuit en geelgors. Ook de das wordt hier gesignaleerd.

Publicatiedatum: 14.03.2005 Bijgewerkt: 14.03.2005