Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Actie bij veevoerbedrijf Rotterdam: Geen Soja Voor de Bioindustrie!

16 maart 2005, onder embargo tot 11.00

WAT:
Civiele Soja Inspectie Veevoerbedrijf en spandoekactie in Rotterdam

ZEER GOEDE FOTOGELEGENHEID

Vandaag voeren activisten van ASEED Europe en XminY actie bij een groot veevoerbedrijf in de Rotterdamse haven. Er wordt een groot spandoek met de tekst 'Geen Soja voor de Bioindustrie' opgehangen aan de gevel van het gebouw. Dit is te zien vanaf Hotel New York, Koninginnehoofd 1, te Rotterdam. Daarnaast voert een tweede groep een 'civiele soja inspectie' uit bij de ingang van het bedrijf.

Met deze actie willen de actievoerders aandacht vragen voor de gevolgen van de grootschalige productie van soja in Latijns Amerika. De EU importeert jaarlijks ca. 30 miljoen ton soja, dat voornamelijk gebruikt wordt als veevoer voor de intensieve veehouderij. De actie vindt tegelijkertijd plaats met twee conferenties over dit thema in Foz de Iguazú, Brazilië.

WAAR en WANNEER:
Datum: 16 maart 2005, 11.00
Meeting point: 10.30, voor Hotel New York, Koninginnehoofd 1, Rotterdam (indien u later arriveert, bel één van de perscontacten, 06-30285042/06-17836486)

Soja: Ramp voor Noord en Zuid

De wereld lijkt zich eindelijk bewust te worden van de gevolgen van de 'soy-boom'. Grootschalige sojamonocultuur heeft in Latijns Amerika geleid tot enorme ontbossing, aantasting van andere belangrijke ecosystemen, bodem- en watervervuiling en bodemerosie. De sojateelt zorgt ook voor grote sociale problemen. Kleine boeren worden van hun land gejaag, en de werkgelegenheid op het platteland daalt. Velen trekken naar de sloppenwijken van de steden. De arbeidsomstandigheden op de sojaplantages grenzen soms aan slavernij. Een groot deel van deze soja wordt opgeslokt door de Europese bioindustrie, waar ook weer voor grote milieuproblemen zorgt.

Het Wereldnatuurfonds (WWF) organiseert nu een 'Round Table on Sustainable Soy' (17-18 maart in Brazilië). Zij gaan met bedrijven en ministers om de tafel zitten om de verdere aantasting van ecosystemen door sojateelt te beperken. Maar boeren en activisten, onder andere van het internationale netwerk Via Campesina, komen met een Tegenconferentie. Zij stellen dat de Round Table niet gericht is op de werkelijke oorzaak van het probleem, en dat het bedrijven de kans biedt zich een groen imago te verschaffen zonder veel aan hun bedrijfsvoering te hoeven veranderen. Zij vinden het huidige 'soja model' per definitie niet duurzaam.

De actievoerders willen de aandacht vestigen op het aandeel van de EU in deze zaak. De Europese bioindustrie is een van de voornaamste consumenten van de Zuidamerikaanse soja. EU handelsbeleid stimuleert al decennia lang de import van soja en andere oliehoudende zaden, en legt de eigen veevoerproductie aan banden. Woordvoerder Flip Vonk: "De invoer van soja als veevoer is voor Europa een slechte zaak. De sojaindustrie is een ramp voor Brazilie, Argentinie, Uruguay en Bolivia. Wij hebben in het westen de verantwoordelijkheid hier iets aan te doen."
De Europese landbouw kan en moet zelf haar veevoer te produceren, en geen beslag te leggen op de ruimte elders. "Maar als we de ontbossing en andere problemen in Zuid Amerika echt willen stoppen, ontkomen we niet aan het terugdringen van de vleesconsumptie en -productie voor export in Europa", aldus Flip Vonk. De Nederlandse veevoerproducenten hebben hier een grote verantwoordelijkheid liggen.

perscontacten tijdens en na de actie:
Flip Vonk: 06-17836486
Nina Holland: 06-30285042

Bijlage: Steunverklaring aan de Tegenconferentie in Iguazu.

Meer informatie is te vinden op www.aseed.net/soy, www.biotechimc.org en www.indymedia.nl Hier zullen direct na afloop van de actie ook een verslag en hoge resolutie foto's verschijnen.
Persfoto's zullen verkrijgbaar zijn van fotojournalist Joyce van Belkom, 06-22422248.