KLM

05/009

MEER BESTEMMINGEN EN VLUCHTEN IN DE ZOMERDIENSTREGELING 2005 VAN KLM

TERWIJL HET NETWERK VAN AIR FRANCE-KLM ZICH UITBREIDT

AMSTELVEEN, 16 maart 2005 - Gebruikmakend van het gecombineerde Air France-KLM netwerk met het multi-hub systeem rond Amsterdam/Schiphol en Parijs/Charles de Gaulle, wordt de zomerdienstregeling 2005 van KLM uitgebreid met vier nieuwe bestemmingen vanuit Schiphol en Rotterdam Airport, en daarnaast met hogere frequenties op bestaande routes en een grotere capaciteit voor passagiers en vracht.

KLM zal ook extra bestemmingen en hogere frequenties bieden op vluchten van Air France vanuit Charles de Gaulle, door een verbinding met Schiphol onderhouden via 15 dagelijkse KLM en Air France retourvluchten tussen beide hubs.

Dankzij combinatietickets kunnen klanten een heenreis boeken via de ene hub met een terugreis via de andere. Dat betekent dat ze meer keuze hebben wat betreft bestemmingen en tijden en dat ze tegen lagere prijzen kunnen reizen.

Air France-KLM zal deze zomer een nieuw gemeenschappelijk frequent flyer-programma aanbieden dat de bestaande loyaliteitsprogramma's Fréquence Plus en Flying Dutchman gaat vervangen. Het nieuwe gemeenschappelijke programma zal toonaangevend zijn in de bedrijfstak. KLM en Air France delen steeds vaker hun service-, verkoop- en verwerkingsfaciliteiten om hun gezamenlijke klanten beter te bedienen.

Vergeleken met de zomerdienstregeling van 2004 neemt de capaciteit van KLM met 6% toe op intercontinentale routes, en met 2% op Europese routes. De KLM Groep en haar SkyTeam partners bieden hun klanten 675 dagelijkse vluchten naar en vanaf Schiphol. De zomerdienstregeling 2005 gaat in op zondag 27 maart en eindigt op zaterdag 29 oktober.

Europa
Het zomerseizoen begint met nieuwe dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en de Estlandse hoofdstad Tallinn, die door KLM cityhopper worden uitgevoerd met Fokker 70 vliegtuigen.

KLM cityhopper begint op doordeweekse dagen met dagelijkse retourvluchten tussen Rotterdam en London City met Fokker 50 toestellen. Vanaf 2 mei zal een tweede dagelijkse retourvlucht worden toegevoegd. En vanaf dezelfde datum zal KLM cityhopper de frequentie op de route Eindhoven-London Heathrow opvoeren van 2 naar 3 retourvluchten per dag en de frequentie op de route Rotterdam-Heathrow verlagen van 4 naar 3 diensten per dag. Zodra de zomerdienstregeling ingaat, zal een extra dagelijkse retourvlucht worden uitgevoerd tussen Amsterdam en Rome, Stuttgart, Hannover en London City. Extra capaciteit zal worden toegevoegd op vluchten naar Birmingham, Manchester en Edinburgh door Fokker 100 toestellen te vervangen door Boeing 737 vliegtuigen.

Afrika/Midden-Oosten
KLM zal deze zomer beginnen met diensten op Addis Ababa en Khartoum. Een Boeing 767-300ER zal twee wekelijkse retourvluchten uitvoeren op deze gecombineerde route. Het aantal wekelijkse vluchten naar en vanuit Tel Aviv wordt opgevoerd van vijf naar zeven.

Noord-Amerika
KLM en alliantiepartner Northwest Airlines zullen hun gecombineerde transatlantische capaciteit met 6% vergroten ten opzichte van de zomer van 2004. Het aantal vluchten tussen Amsterdam en New York/John F. Kennedy zal deze zomer stijgen van 11 naar 14 retourvluchten per week (tweemaal per dag). Vier van deze wekelijkse vluchten zullen worden uitgevoerd met Boeing 747-400 Combi vliegtuigen, om tegemoet te komen aan de grote vraag naar vrachtvervoer. Van 26 mei tot 30 september zullen KLM en Northwest een extra dagelijkse vlucht inzetten op de route Amsterdam-Detroit. Dat betekent dat er in die periode vijf dagelijkse retourvluchten zullen worden uitgevoerd op deze hub-to-hub route. Het aantal wekelijkse vluchten van Amsterdam naar San Francisco zal worden uitgebreid van zes naar zeven en naar Vancouver van vijf naar zeven. Dat betekent dat beide steden een dagelijkse retourvluchtverbinding met Amsterdam zullen hebben.

Midden- en Zuid-Amerika
Het aantal wekelijkse retourvluchten tussen Amsterdam en Sao Paulo zal vanaf juli toenemen van zes naar zeven. Zodra de zomerdienstregeling ingaat neemt de wekelijkse frequentie naar en van Bonaire-Quito-Guayaquil toe van vijf naar zes. De vluchtfrequentie naar Aruba neemt toe van vijf naar zes in mei en juni en zeven in juli en augustus.

Azië
In Zuidoost-Azië worden dagelijkse retourvluchten uitgevoerd naar respectievelijk Manila, Singapore en Kuala Lumpur/Jakarta. Op Manila en Kuala Lumpur wordt momenteel vijf keer per week gevlogen. Het aantal wekelijkse retourvluchten naar Almaty zal van vier naar vijf stijgen.

Kijk ook op www.klm.com en in reserveringssystemen voor nadere informatie over de zomerdienstregeling 2005 van KLM en informatie over services, prijzen en voorwaarden.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij:
KLM Media Relations, Bart Koster, + 31 20 649 45 45. KLM fotomateriaal: http://www.presslink.nl/klm/

AMS/DR/BK.jm


---- --