Socialistische Partij

Bekijk de oproep!

Stop de Canadese knuppels!

16-03-2005 * Ongeveer 50 demonstranten hebben dinsdag gedemonstreerd bij de Canadese ambassade in Den Haag tegen de barbaarse zeehondenjacht in dat land. 15 maart was uitgeroepen tot internationale actiedag, waarbij op het middaguur in 26 landen, 52 demonstraties worden gehouden tegen de Canadese zeehondenjacht. Bij de actie in de hofstad was een flinke delegatie SP'ers aanwezig, waaronder Tweede-Kamerlid Krista van Velzen.

Protest tegen Canadese Zeehondenjacht
Bij de actie, georganiseerd door o.a. Bont voor Dieren, zijn 75.000 handtekeningen overhandigd aan de Canadese ambassadeur. Eind maart start in het Oosten van Canada een slachting onder meer dan 300.000 zeehondjes vanaf 12 dagen oud. Dit jaar maken de pelsjagers het driejarig jachtquotum vol van 975.000 zeehondjes. 95% van de zeehonden die gedood worden, is tussen de 12 dagen en 12 weken oud. Het bont van de jongste dieren is het meest in trek, vooral in landen als China en Rusland, een zeehondenvachtje brengt ongeveer 50 euro op.

Krista van Velzen Krista van Velzen voert binnen en buiten de Tweede Kamer actie tegen deze barbaarse gewoonten. "Het is schandalig dat het nog steeds mogelijk is om bont in Nederland te importeren van zeehonden die nauwelijks ouder zijn dan 12 dagen. Zeehonden die nog jonger zijn, worden sinds 1989 beschermd door een Europees import- en handelsverbod, maar zeehonden ouder dan 12 dagen zijn vogelvrij. België en Italië zijn de enige Europese lidstaten die onlangs een totaal import- en handelsverbod hebben ingesteld. Nederland moet dit voorbeeld volgen."

Het Nederlandse kabinet stelt dat er sprake is van 'op een verantwoorde wijze' oogsten uit de natuur. Van Velzen: "Het doodknuppelen van zeehonden is volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken een acceptabele methode. Ik noem het barbarij."