Ongedekte incassomachtigingen nemen toe

Forse toename meldingen op www.incassoregister.nl

AMSTERDAM, 20050316 -- Bedrijven, deurwaarders, incassobureaus en advocaten melden op www.incassoregister.nl steeds meer gevallen van ongedekte incassomachtigingen. Met name bij bestellingen via internet wordt in Nederland veel gebruik gemaakt van de incassomachtiging. De bestelling wordt dan 'betaald' door het afgeven van een machtiging om de kosten automatisch van een bank- of girorekening te incasseren. Veel bedrijven gaan na het ontvangen van een dergelijke machtiging direct over tot levering van de bestelde goederen of diensten. Ten onrechte.


Incassomachtiging geen garantie op betaling

Niet altijd ontvangen bedrijven na de incassomachtiging een betaling. Er zijn 3 situaties waarin een afgegeven machtiging niet leidt tot ontvangst van een betaling.

1. Er staat geen geld op de opgegeven bank- of girorekening. Dit is niet van tevoren te controleren.
2. De opgegeven bank- of girorekening is geblokkeerd voor incasso. Meer mensen laten hun rekening blokkeren, zodat er geen incassobetalingen kunnen worden afgeschreven. Hier is regelmatig sprake van opzet.
3. Nadat het geld van de rekening is afgeschreven maakt de rekeninghouder gebruik van zijn recht een betaling te storneren, en wordt de betaling weer afgeschreven bij de leverancier en teruggestort op de rekening van de klant. Storneren is bedoeld voor afschrijvingen die om de een of andere reden bestwist worden, maar wordt ook gebruikt om onder betaling uit te komen.

Complicerende factor is dat de betaling eerst wordt bijgeboekt op de rekening van het bedrijf en later, als er geen geld op de rekening staat, de rekening is geblokkeerd of men om storno verzoekt, het geld wordt teruggestort. Dit gebeurt meestal enkele dagen later, als de bestelling is uitgeleverd. In geval van storno kan dit ook weken later gebeuren.

Dat er op het moment van incasso geen of te weinig saldo is kan iemand 'overkomen'. Dat mensen een machtiging geven in de wetenschap dat een rekening is geblokkeerd voor automatische incasso gebeurt vaker opzettelijk. Net als een afgeschreven bedrag laten storneren zonder goede reden.

Het is nog te vroeg om precieze cijfers over ongedekte incassomachtigingen te geven. Duidelijk is wel dat dit fenomeen toeneemt. In de databank van Incassoregister.nl worden deze gevallen geregistreerd en kunnen wij zien dat het steeds vaker om dezelfde wanbetalers gaat.