Voedselonveiligheid vaak kwestie van achteloos gedrag

HELMOND, 20050316 -- Vorige week kreeg een vrouw in een Duits restaurant in plaats van mineraalwater een glas ontkalker voorgezet. Met ernstige brandwonden aan keel en slokdarm werd ze met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Eerder deze maand werd een partij roggebrood uit de winkels terugroepen omdat die mogelijk stukjes metaal bevatten. Volgens Chris Tegenbosch zijn dit voorbeelden van achteloos gedrag. Tegenbosch helpt managers belast met HACCP en voedselveiligheid aan adequaat dagelijks gedrag wanneer het om voedselveiligheid gaat. Najaar 2004 deed hij een uitgebreid onderzoek over voedselveiligheid onder 156 managers uit horeca, de voedingsmiddelenindustrie en van professionele keukens.


Volgens Tegenbosch gaat het in veel gevallen fout omdat "iemand achteloos iets doet" dat gevaarlijk is. Bijvoorbeeld onnadenkend ontkalker in een lege mineraalwaterfles doen. Of niet uit eigener beweging een hele partij roggebrood controleren als je weet dat ergens een lopende band stuk is gegaan. Dit soort zaken hebben weinig of niets van doen met voorschriften en handboeken. En ook niet met allerlei technische oplossingen. "Medewerkers lezen geen handboeken. En techniek faalt als mensen niet zelf blijven nadenken en handelen." Volgens Tegenbosch heeft steeds maar investeren in dure technieken en HACCP handboeken en procedures weinig of geen zin. Het gaat volgens hem vooral om houding en concreet gedrag van managers en medewerkers. "Dat maakt het werkelijke verschil tussen veilige of onveilige voedingsmiddelen."
In zijn artikel beschrijft Tegenbosch verschillende typen managers met elk hun eigen sterktes en zwaktes inzake voedselveiligheid. Het artikel - getiteld "HACCP en voedselveiligheid, wat vinden managers in de praktijk daarvan" - is gratis te downloaden via www.wandelcoach.biz