Socialistische Partij

Bekijk de oproep!

SP wil opheldering over `dreigbrief' Van Ardenne

16-03-2005 * Ministers Verdonk en Van Ardenne suggereren volledig ten onrechte dat organisaties geld voor armoedebestrijding hebben besteed aan het project `26.000 Gezichten'. Sinds enkele dagen wordt iedere avond op Nederland 3 een portret vertoond van een uitgeprocedeerde asielzoeker. SP-Kamerlid Jan de Wit: `Beoogd wordt de menselijke gevolgen van het Nederlandse asielbeleid onder de aandacht te brengen. Blijkbaar is het kabinet door de filmpjes goed geraakt."

Volgens minister Van Ardenne hadden Novib, Plan Nederland en Icco, die in haar ogen steun hebben verleend aan het project, met haar moeten overleggen voordat ze subsidie gaven, omdat het project kritisch over het kabinetsbeleid zou zijn. Bovendien vindt de minister dat deze organisaties geen geld aan `26.000 Gezichten` hadden mogen geven. De Wit: "Het is duidelijk dat de minister niet de moeite heeft genomen om eerst eens te onderzoeken wat hier precies aan de hand is. Novib heeft helemaal geen geld gegeven aan dit project, maar zit in het Comité van Aanbeveling. Icco en Plan Nederland hebben kleine bedragen uit hun eigen middelen ter beschikking gesteld - dus géén geld dat ze van de overheid hebben gekregen."

"Maar zelfs al hadden ze dat gedaan, dan nog vind ik het ten principale verkeerd dat de minister meteen zegt dat deze organisaties dat niet zouden mogen, omdat het project kritisch is over het asielbeleid. Sinds wanneer mag je in Nederland niet zeggen dat je het niet eens bent met de regering?" De SP heeft vandaag minister Van Ardenne om uitleg over haar `dreigbrief' gevraagd. Hij wil ook graag weten wat de rol van minister Verdonk is in dit verhaal. De Wit: "Ik heb het gevoel dat Verdonk wel erg zenuwachtig reageert op `26.000 Gezichten'. Blijkbaar kan ze de confrontatie met de gevolgen van haar beleid slecht aan."

* 26.000 Gezichten