Politie Limburg-Noord


Politie Limburg-Noord zet 'Golfslag' regionaal in
Datum: 16-03-2005

Tijd bericht: 14:28

Plaats: Venlo

De politie Limburg-Noord start vanaf vandaag in alle basiseenheden
het regionale 'Golfslag'-project. De actie 'Golfslag' richt zich vooral op de
jeugdige beginnende automobilisten tussen 18 en 25 jaar. In aanwezigheid van de officier van justitie en de regionaal portefeuillehouder verkeer is aan alle mentoren verkeer instructie gegeven. Hiermee is de regionale start een feit.

Automobilisten die zich agressief gedragen in het verkeer, en daarbij andere weggebruikers in gevaar brengen, zullen worden aangepakt. De naam 'Golfslag' duidt op het type auto waarin gereden wordt, maar de toevoeging 'slag' is in preventieve zin bedoeld. De politie wil de doelgroep één slag voor zijn. Het pakket maatregelen is daarom ook preventief opgebouwd.

Doelgroep
De actie 'Golfslag' richt zich met name op jeugdige automobilisten tussen 18 en 25 jaar, die vaak door hun rijgedrag een groot verkeersgevaar betekenen voor andere weggebruikers en zichzelf. Ze rijden veel te hard, te onvoorzichtig en houden soms crosswedstrijden. Ook het rijden onder invloed van alcohol en/of andere drugs is onderdeel van de aandacht van de agenten. De actie Golfslag is nadrukkelijk niet gericht op alle jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Een aantal kenmerken van de bewuste doelgroep zijn: behalve hun leeftijd, opmerkelijk en gevaarlijk rijgedrag en rijden ze veelal in VW-Golf, Opel Kadett, Ford Escort of BMW. Dat dit rijgedrag gevaarlijk is blijkt uit de ongevallenstatistieken. De meeste gewonden en doden in het verkeer, vallen binnen deze doelgroep. Over het algemeen zijn de bestuurders vrijwel altijd mannen.

Politiemaatregelen
De verzamelde informatie wordt in de politiecomputer zodanig opgeslagen dat ze gemakkelijk toegankelijk is voor alle politiemensen. Bij geconstateerde overtredingen wordt in eerste aanleg bekeurd. Overtreders krijgen vervolgens binnen enkele dagen een brief van de politiechef met de waarschuwing dat bij een volgend soortgelijk gedrag invordering van het rijbewijs volgt ingevolge art. 164 lid 3 Wegenverkeerswet. Verder volgt bij dit onaangepast of agressief rijgedrag een mededeling ingevolge art. 130 Wegenverkeerswet (= vordering rijproef bij Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Bij een geconstateerde snelheidsovertreding van meer dan 50 km per uur moet de automobilist onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren. In overleg met de officier van justitie kan ook zijn auto in beslag worden genomen.