Ingezonden persbericht


Actieverslag: Geen Soja voor de Bioindustrie!

16 maart, 2005

Vanochtend heeft een groep van 25 mensen een actie uitgevoerd bij veevoerbedrijf Provimi in de Rotterdamse haven (zie bijgevoegd persbericht). De actie is georganiseerd door A SEED Europe en XminY. Zonder problemen kwamen lukte het 6 klimmers om met twee meegenomen ladders en via twee lagere daken boven op het gebouw te komen. Vanaf 11:00 uur was de tekst 'Geen Soja voor de Bioindustrie' te lezen vanaf de Erasmusbrug en de Nieuwe Maas.

Pas toen een tweede groep beneden bij de hoofdingang een 'civiele soja inspectie' uitvoerde en er een tweede spandoek 'met de tekst Soja: ramp voor Zuid EN Noord' naast de ingang werd gehouden kregen de werknemers door dat er een actie gaande was. Een sambaband bracht het geheel onder de aandacht van voorbijgangers.

reactie Provimi
Na een aantal minuten kwam de verantwoordelijke voor de sojainkoop naar buiten om met het inspectieteam in discussie te gaan. De activisten maakten duidelijk dat ook Provimi als veevoerbedrijf en grote verbruiker van soja verantwoordelijk is voor de ontbossing, vervuiling en sociale misstanden die de massale sojamonocultuur in Zuid Amerika veroorzaakt. Daarnaast had Provimi ook nooit geantwoord op de vragen die hen 5 weken geleden zijn toegestuurd over hun sojainkopen en beleid hieromtrent. Nu zegde het beleid plotseling toe om een antwoord op de vragen te gaan geven en om later met de actievoerders in gesprek te gaan. Wel werd door de woordvoerder de verantwoordelijkheid voor de negatieve effecten van de sojaproductie geheel afgewimpeld op de politiek en op de producenten in Zuid Amerika.

Om ongeveer 1 uur zijn de klimmers met het spandoek naar beneden gekomen. Zonder verder problemen met het bedrijf of de aanwezige politie kon iedereen weer vertrekken.

Achtergrond:
De actie heeft tot doel om zoveel mogelijk aandacht in de media te genereren voor een vergeten probleem: de gigantische sojaproductie in Latijns Amerika ten behoeve van (o.a.) de Europese markt. De EU importeert jaarlijks ca. 37 miljoen ton soja, dat voornamelijk gebruikt wordt als veevoer voor de intensieve veehouderij. Vele milieu- en ontwikkelingsorganisaties in Noord en Zuid zijn zich al tijden hiervan bewust.
Op dit moment vinden er gelijktijdig twee conferenties over dit thema plaats in Foz de Iguazu, Brazilie. Het Wereldnatuurfonds (WWF) organiseert 'Round Table on Sustainable Soy'. Zij gaan met bedrijven en ministers om de tafel zitten om de verdere aantasting van ecosystemen door sojateelt te beperken. Maar boeren en activisten, onder andere van het internationale netwerk Via Campesina, hebben grote kritiek en komen met een Tegenconferentie. Zij stellen dat de Round Table niet gericht is op de werkelijke oorzaak van het probleem, en dat het bedrijven de kans biedt zich een groen imago te verschaffen zonder veel aan hun bedrijfsvoering te hoeven veranderen. Zij vinden het huidige 'soja model' per definitie niet duurzaam.

Provimi is een van de grootste in Nederland gevestigde veevoerproducenten en opereert in Nederland met diverse bedrijfs- en productnamen waaronder Bonimex, Joosten, Mervo Products en Rocofa. Hiermee vormen ze een belangrijke schakel tussen de sojahandel en de intensieve veehouderij in Europa. De slogan van Provimi is "On the top of the feed chain". Het is dus duidelijk dat wij 'on top of Provimi' moeten zijn om de landbouw en voedselvoorziening socialer en duurzamer te maken.

Een uitgebreider verslag en foto's van de actie zullen later verschijnen op www.aseed.net/soy en http://biotech.indymedia.org

Of bel de perswoordvoeders voor een verslag:
Nina Holland: 06-30285042
Flip Vonk: 06-17836486

Persfoto's zijn verkrijgbaar van fotojournalist Joyce van Belkom, 06-22422248 en van Jens Christiansen 06-46325160