Leefbaar Utrecht

Persbericht
16 maart 2005

Leefbaar Utrecht krijgt steun van GroenLinks-Amsterdam om tippelzones in de randstad open te houden

De Utrechtse tippelzone aan de Europalaan ondervindt sinds een jaar last van de sluiting van de Amsterdamse tippelzone op de Theemsweg. Rotterdam en Den Haag zullen hun tippelzones eind 2005 sluiten, hetgeen waarschijnlijk voor extra overlast zorgt op en rond de Europalaan. Met het oog op de huidige en de te verwachten problemen, heeft Leefbaar Utrecht in februari een open brief gezonden aan alle gemeenteraadsfracties van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. GroenLinks Amsterdam deelt de zorg van Leefbaar Utrecht, en heeft gisteren uitgesproken voorstander te zijn van het behoud van een tippelzone in de hoofdstad.

De beheersbaarheid van de tippelzone op de Utrechtse Europalaan en haar directe omgeving wankelt, en wordt definitief om zeep geholpen wanneer de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bij hun besluit blijven de eigen tippelzones te sluiten, zónder hiervoor een passend alternatief te bieden binnen de eigen gemeentegrenzen.

Leefbaar Utrecht vindt ook dat de raadsleden van de andere steden geen oog hebben voor hun bewoners: opheffen van een tippelzone betekent dat tippelen overal in de steden zal gaan plaatsvinden, en dat er woonwijken overlast van zullen gaan ondervinden. Zónder dat er door de gemeente een contoleerbaar en beheersbaar alternatief geboden wordt voor de gesloten tippelzone.

Kortom, opheffing van een tippelzone verplaatst de problemen alleen maar. Naar de woonwijken van de eigen stad of naar andere gemeenten. En biedt geen perspectief of hulp voor de problemen van de betrokken vrouwen. Sluiting van meerdere zones in de Randstad betekent het over de schutting gooien van je stedelijke probleem. Het ontkennen van de problemen die dit binnen en buiten de stad tot gevolg heeft, is ronduit kortzichtig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hans Berends
Vice-fractievoorzitter Leefbaar Utrecht
Telefoon: 06 5106 9302
E-mail: h.berends@utrecht.nl

Bijgevoegd de tekst van de open brief van februari 2005.

Open brief aan de gemeenteraadsleden van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag Van Leefbaar Utrecht, d.d. 23 februari 2005

Betreft: Integraal tippelzonebeleid in de Randstad

Geachte Collega's,

De gemeenteraadsfractie van Leefbaar Utrecht vraagt uw aandacht voor het volgende: Sinds 1986 kennen wij in Utrecht een tippelzone op de Europalaan in Kanaleneiland. Een zone waar verslaafde prostituees, die aanvankelijk de hele stad als hun werkgebied beschouwden, succesvol en naar ieders tevredenheid zijn geconcentreerd. Door gezamenlijke inzet van de prostituees zelf, de politie en diverse hulpverleningsinstellingen, heeft deze zone bijna 20 jaar uitstekend gefunctioneerd.

Sinds vorig jaar hebben wij echter sterk het gevoel dat de problemen van uw steden bij ons over de spreekwoordelijke schutting worden gegooid. Sluiting van de tippelzones in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag leidt er toe dat wij worden opgezadeld met uw problemen. En dat zo een goed functionerende oplossing, voor onze stad, door de instroom van de prostituees die u úw stad uitjaagt, ten onder dreigt te gaan.

Onze wethouder verslavingszorg en maatschappelijke opvang wordt nu genoodzaakt de maatregelen te nemen, die in uw gemeentes al zijn genomen als voorbereiding op de volledige sluiting van uw tippelzones. Amsterdam loopt voorop, heeft al gesloten, Rotterdam en Den Haag sluiten hun tippelzones over een aantal maanden.

En wat zijn de gevolgen voor Utrecht?
Al het ambtelijk en bestuurlijk overleg van Utrecht met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft blijkbaar in uw besluitvorming geen enkel resultaat gehad. Sommige fracties in uw gemeenteraden hebben zich wel afgevraagd of er geen "uitwaaieringseffect" zou zijn. In een Amsterdamse rapportage wordt glashard beweerd dat daar niets van bekend is. Wij nodigen de Amsterdamse, maar ook de Rotterdamse en de Haagse collega's graag uit om mee te gaan op werkbezoek naar de Europalaan, om het zelf te komen controleren; het effect van uw maatregelen is hier duidelijk waarneembaar!

Het gemiddeld aantal prostituees per dag was op de Europalaan in 2003 ca. 45; in de eerste helft van 2004 liep dat op tot 55 en in oktober 2004 was het al gestegen tot 65. En de maximale aantallen liggen natuurlijk net als in uw gemeenten beduidend hoger.

Vanaf begin 2004 controleert de politie ook scherper, met name halers/brengers en pooiers. De aanwezige HAP-bus voor dienstverlening en hulpverlening werkt vanaf dat moment volgens een strikt gehandhaafde werkmethode voor de hulpverlening. Vanaf september 2004 (de politie schrijft in haar korpskrant dat ze alle zeilen moet bijzetten, een eufemisme voor dweilen met de kraan open) vindt gerichte verwijzing in de hulpverlening plaats, zodat vrouwen uit de regio Utrecht prioriteit blijft. De politie stopte per november 2004 tijdelijk met nieuwe inschrijvingen, omdat het aantal prostituees sterk toenam. Zonder inschrijving mag er op de Europalaan niet getippeld worden. De burgemeester besloot dit op grond van de APV, zodat politie en hulpverlening hun werk kunnen blijven doen. Het is een noodmaatregel waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen Utrechtse en niet-Utrechtse prostituees.

In januari 2005 ligt er een raadsvoorstel voor het invoeren van een vergunningstelsel. Dat moet de permanente mogelijkheid bieden om de toestroom te reguleren. En daarmee de handhaving, essentieel voor het voortbestaan van de tippelzone op de Utrechtse Europalaan. Wanneer de instroom nóg verder toeneemt (door de komende sluiting van de Haagse en Rotterdamse tippelzones), wordt de beheersbaarheid van de Utrechtse tippelzone nóg lastiger. Prostituees die niet in aanmerking komen voor een vergunning zullen hun heil meer en meer buiten het gebied gaan zoeken.

De toenemende problemen op het Kanaleneiland (zoals spuiten/naalden, prostituees en klanten in de woonwijk of het park, vervuiling, enzovoorts) ergo de toenemende overlast, hoeven we u natuurlijk niet uit te leggen. U kent ze immers van uw eigen overbevolkte tippelzones.

De beheersbaarheid van de tippelzone op de Utrechtse Europalaan en haar directe omgeving wankelt, en wordt definitief om zeep geholpen wanneer de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bij hun besluit blijven de eigen tippelzones te sluiten zónder hiervoor een passend alternatief te bieden binnen de eigen gemeentegrenzen.

Omdat wij niet gemerkt hebben dat overleg tot op heden ook maar iets opgeleverd heeft, vragen wij u rechtstreeks om uw aandacht voor deze situatie. Er wordt al zoveel overlegd binnen de G4, de Regio Randstad en wat al niet meer, dat wij van mening zijn dat dit praktische probleem dat door de gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nu over de Utrechtse schutting geworpen wordt, daar nog wel bij ingeschoven kan worden.

Kortom, wij pleiten ervoor dat de beheersing van tippelzones met alle problemen daar omheen, niet per gemeente individueel wordt bekeken, maar voor de Randstad als geheel.

Wij gaan er van uit dat uw fracties en uw colleges beseffen, dat sluiting van een tippelzones geen gerichte oplossing is, maar alleen een verplaatsing van úw probleem naar Utrecht teweegbrengt. En dat willen wij niet!

Daarom willen we graag met u (als vertegenwoordiger van uw stad en haar beleid) op korte termijn een afspraak maken. Graag willen wij met u bekijken, hoe we een structurele oplossing kunnen vinden om de straatprostitutie een plek te geven in onze gemeentes. Met vriendelijke groet,
Namens de gemeenteraadsfractie Leefbaar Utrecht,

Hans Berends
vice-fractievoorzitter
06 5106 9302
h.berends@utrecht.nl
www.leefbaarutrecht.nl


---- --