VVD



Nieuws

15 mrt 2005 - Zsolt Szabo: 'Ontwikkelingsgelden
voor Darfur versneld inzetten'

De VVD-Tweede-Kamerfractie, bij monde van woordvoerder Zsolt Szabo, pleit voor het versneld inzetten van ontwikkelingsgelden voor Darfur en omgeving. De humanitaire ramp die zich in Darfur voltrekt, is groter dan tot nu toe gedacht. Elke maand vallen er meer dan tienduizend slachtoffers.

Afgelopen jaar heeft de minister voor Ontwikkelingssamenwerking 100 miljoen euro toegezegd richting het regime in Soedan voor wederopbouwactiviteiten. ,,Indien het moorden in dit tempo doorgaat zal er geen behoefte meer zijn aan wederopbouw", zegt Szabo. Aangezien de complete bevolking van Darfur dan zal zijn verjaagd of uitgemoord, zal het geld dus terechtkomen bij diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze humanitaire ramp.

De VVD heeft Kamervragen gesteld over dit onderwerp en wil spoedig met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan tafel gaan zitten om de nu ontstane situatie te bespreken. De reeds toegezegde 100 miljoen euro zal moeten worden ingetrokken en per direct voor activiteiten inzake noodhulp en veiligheid gericht op gebieden in en rond Darfur en de versterking van de Afrikaanse Unie moeten worden ingezet.

Vragen van het lid Szabo aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over nieuwe berichtgeving van de Verenigde Naties inzake het aantal slachtoffers in Darfur.

1. Heeft u kennis genomen van het artikel in de Volkskrant met als titel "VN: 180.000 slachtoffers in Darfur"* ?

2. Staat u nog steeds op het standpunt dat de 100 miljoen euro zoals door u toegezegd in 2004 ingezet kan worden voor wederopbouwactiviteiten voor Darfur en andere gebieden in Sudan waarbij de geldstroom met goedkeuring van het regime in Karthoem worden uitgegeven?

3. Bent u tevens van mening dat indien het regime in Karthoem en de door hen gesteunde milities de komende tijd hun gang kunnen blijven gaan er in Darfur een situatie ontstaat van ontvolking waardoor er geen wederopbouw meer kan plaatsvinden?

4. Bent u bereid om de toegezegde gelden voor wederopbouw per direct in te zetten voor activiteiten inzake noodhulp en veiligheid gericht op gebieden in en rond Darfur en de versterking van de Afrikaanse Unie?

*Volkskrant 15-03-2005 "VN: 180.000 slachtoffers in Darfur"