Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het kabinet kiest de aanval
Uitzenddatum: Wo. 16 maart 2005, 20.30u

Minister Verdonk

âZieligeâ verhalen over asielzoekers in de media zorgen ervoor dat het vreemdelingenbeleid in een kwaad daglicht wordt gesteld. Minister Verdonk is het zat, stelde ze vandaag in de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat. Het kabinet steunt de minister en lijkt te kiezen voor de aanval.

âAanstellerigâ
Verdonk vertelde een week geleden dat zij zich ergerde aan âaanstellerige verhalenâ over asielzoekers in de media. Als tegenwicht wil zij sporadisch de dossiers van deze asielzoekers openbaar maken. In een spoeddebat vandaag gaf een grote meerderheid van de Tweede Kamer haar gelijk.

Geen gevaar
Verdonk zegde toe dat ze uiterst terughoudend zal zijn in het openbaar maken van gegevens en in geen geval het hele dossier zal vrijgeven. Het mag asielzoekers niet in gevaar brengen, aldus de bewindsvrouw. âDat zou anders alsnog een asielgrond opleveren.â

26000 Gezichten
Toen Verdonk vorige week haar voornemens uit de doeken deed, lanceerde de VARA â bijna tegelijkertijd - de serie 26000 Gezichten. Hierin portretteren meer dan honderd Nederlandse filmmakers uitgeprocedeerde asielzoekers in korte filmpjes.

Gezicht geven
âDoor deze mensen - en hun kinderen - een gezicht te geven en hen de komende jaren te blijven volgen in hun lotgevallen, hopen wij meer begrip te kweken voor hun nodenâ, stelde initiatiefnemer Joost Bosland in NRC Handelsblad.

Brief
Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) stuurde drie hulporganisaties een brief dat zij dit project niet mogen steunen. De betreffende organisaties, Novib, ICCO en Plan Nederland ontvangen overheidssteun. Het is niet de bedoeling dat dat geld gebruikt wordt voor een actie die âonverenigbaar isâ met het beleid, aldus Van Ardenne.

Verbaasd
De organisaties zijn verbaasd. Novib heeft het project überhaupt niet gesponsord. ICCO en Plan Nederland wel, maar zij benadrukken dat zij dit hebben betaald uit eigen middelen. Bovendien vinden zij dat ze beknot worden in hun vrijheid van meningsuiting en hebben ze het gevoel onder curatele te worden gesteld.

In Netwerk reageren een asieladvocaat, Novib en ICCO op de brief van Ardenne en het debat van vandaag. In de studio een gesprek met politicoloog André Krouwel.