Kamer van Koophandel

Thijs Wöltgens nieuwe voorzitter Kamers van Koophandel

Op 14 april a.s. zal drs. (Thijs) M.A.M. Wöltgens (61) in de algemene ledenvergadering worden voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Vereniging van Kamers van Koophandel (VVK). Hij volgt vanaf die datum de heer mr. Fritz Conyn op. Wöltgens is op dit moment nog voorzitter van de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg en voorzitter van het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland. Beide functies zal hij in de loop van het jaar neerleggen om zich volledig te kunnen toeleggen op het voorzitterschap van de Vereniging.

De nieuwe voorzitter wil bij de VVK vooral werken aan de versterking van de positionering van de Kamers van Koophandel en deze een grotere rol geven bij het stimuleren van de economische ontwikkeling. Hij ziet hiervoor tal van mogelijkheden. Enkele ontwikkelingen zijn al in gang gezet. Op centraal niveau worden de registratie- en voorlichtingstaak uit oogpunt van efficiency en effectiviteit steeds meer centraal aangestuurd, met als voordeel voor de ondernemer (administratieve) lastenverlichting en hogere kwaliteit van dienstverlening.
Op het niveau van de regio´s moeten de Kamers van Koophandel verder uitgroeien tot de regisseur van de regionale economie en hoeder van het ondernemingsklimaat. Volgens de heer Wöltgens kan, door bundeling van energie en een intensievere samenwerking met overheids- en ondernemingsorganisaties, meer voor ondernemers in hun regio bereikt worden.
De heer Wöltgens verwacht dat in de toekomst de Kamers van Koophandel een steeds aantrekkelijker netwerk worden om ondernemers effectief te bereiken en te ondersteunen.

Tweede Kamer der Staten Generaal
De heer Wöltgens kreeg vanaf 1977 landelijke bekendheid door zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer der Staten Generaal namens de PvdA. Vanaf het begin was de heer Wöltgens financieel woordvoerder voor de PvdA, opererend vanuit een breed overzicht over alle beleidsterreinen. Hij maakte zich in het begin van deze periode vooral sterk voor de ontwikkeling van de regionale economie. Zijn zwaartepunt lag op het gebied van financiële en economische problematiek. De heer Wöltgens werkte partijoverschrijdend door het creëren van allianties met andere politieke stromingen.

Fractievoorzitter PvdA
In 1989 volgde de heer Wöltgens de heer Wim Kok op als fractievoorzitter van de PvdA. Hij maakte zo een overstap naar een inhoudelijk zeer brede, meer generalistische rol. In deze tijd waarin veel bezuinigd moest worden (WAO), is het hem vaak gelukt de fractieleden op één lijn te krijgen.

Burgemeester Kerkrade
In 1994 ging een jongensdroom van de heer Wöltgens in vervulling toen hij de heer Mans opvolgde als burgemeester van Kerkrade. Hij was hier burgemeester tot 2000. De uitdaging die hij in het bijzonder had was het wegwerken van de economische achterstand van de gemeente. Tijdens deze periode was de heer Wöltgens tevens lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal.

Taken Vereniging van Kamers van Koophandel
De Vereniging van Kamers van Koophandel (VVK) is de facilitaire organisatie van het netwerk van Kamers van Koophandel in Nederland. De over het land verspreide Kamers van Koophandel kunnen goed inspelen op de regionale wensen van ondernemers, de VVK zorgt voor een goede infrastructuur, ontwikkelt gemeenschappelijk beleid, functioneert als gesprekspartner en voert gezamenlijke activiteiten uit voor de Kamers van Koophandel. Zo speelt de VVK een sleutelrol in de realisatie van strategische projecten, waarvoor binnen het netwerk veel kennis aanwezig is. De VVK vervult in dergelijke projecten een regisserende, coördinerende rol. Daarnaast heeft de VVK een hoofdrol in de uitvoering van ICT- en infrastructurele werkzaamheden en het vermarkten van informatieproducten.

Taken Kamers van Koophandel
De Kamer van Koophandel levert de ondernemer drie soorten diensten. In de eerste plaats levert de Kamer van Koophandel rechtszekerheid in het economisch verkeer en de informatie die daarvoor nodig is. Zo houdt de Kamer van Koophandel het Handelsregister bij. Voorts geeft de Kamer van Koophandel voorlichting aan ondernemers, waaronder die in het MKB. En ten slotte werkt de KvK aan zo gunstig mogelijke condities voor ondernemen in de regio. Met adviezen aan ondernemers en overheden en het uitvoeren en coördineren van projecten stimuleert de Kamer van Koophandel de regionale economie.


---