Gemeente Tilburg

05082BW

Datum
16 maart 2005

"Tilburgs supportersbeleid landelijk voorbeeld"

Onderzoek onderschrijft gezamenlijk beleid Willem II, OM, politie en gemeente

Het supportersbeleid dat de gemeente Tilburg heeft vastgelegd in een convenant met de politie, Openbaar Ministerie en voetbalclub Willem II geldt als voorbeeld voor andere steden. Dat is een belangrijke conclusie uit het onderzoek van het Auditteam Voetbalvandalisme dat onder leiding van oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart is opgesteld. Het rapport is vanmiddag in Den Haag overhandigd aan burgemeester Ruud Vreeman.

Minder politie
Tilburg heeft met Willem II, de politie, de GHOR en het Openbaar Ministerie een convenant opgesteld, dat voorschrijft dat maatwerk wordt geleverd per wedstrijd. Voor elke wedstrijd wordt beoordeeld wat nodig is aan veiligheidsmaatregelen waarbij de instrumenten o.a. kaarverkoop, alcoholbeleid, stewarding en vervoer zijn. De gemeente voert de regie hierover door middel van het speciale maandelijkse overleg tussen de convenantspartners, het Multi Discliplinair Voetbaloverleg. Het convenant gaat uit van een grote inzet van de partners. Het OM is bijvoorbeeld aanwezig bij de wedstrijden en hanteert een lik-op-stuk beleid bij strafbare feiten. Willem II heeft een speciale veiligheidscoördinator die de inzet van stewards in en buiten het stadion organiseert zodat er daar minder politie nodig is. Tevens heeft Willem II samen met gemeente en politie geïnvesteerd in een extra grote "Kraal", een met hekken omheinde busparkeerplaats pal naast het uitvak. Hierdoor blijft het bezoek van supporters die per bus zijn gekomen (combiticket) beperkt tot de wedstrijd. Het beleid is gericht op vermindering van politie-inzet door:
- stewards die het werk van de politie in het stadion overnemen waardoor de politie nauwelijks in het stadion aanwezig hoeft te zijn
- durven kiezen ME-inzet te verminderen of helemaal geen inzet
- politie-inzet alleen op risicomomenten, dus bij het naar binnen gaan en naar buiten gaan van de supporters
- verkeersregeling meer en meer door stewards (onder begeleiding van politie)
- bij sommige wedstrijden zelfs geen politie-inzet meer Het convenant en de naleving ervan door alle partijen heeft als resultaat dat de veiligheidssituatie rondom (risico)wedstrijden stevig in de hand kan worden gehouden waardoor de politie-inzet verminderd is en de veiligheidssituatie desondanks goed te noemen is.

"Doordacht beleid"
Het Auditteam onderzocht de veiligheidsmaatregelen rondom de risicowedstrijd Willem II - NAC van 21 november 2004. De onderzoekers concluderen: "In Tilburg wordt systematisch gewerkt aan het bereiken van doelstellingen. Het maandelijks multidisciplinair veiligheidsoverleg is daarvan een goede illustratie. Hier worden de wedstrijden geëvalueerd en voorbesproken. Dit leidt onder andere tot een heldere evaluatie van de wedstrijden van het vorig seizoen en het daarop gebaseerde plan van aanpak voor dit seizoen. Mede hierdoor is het mogelijk de risico-inschaling en de politie-inzet goed te onderbouwen. De politie-inzet in Tilburg is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald." Een andere conclusie luidt: "Het goed doordachte en vastgestelde beleid en het daadwerkelijke terugbrengen van de politie-inzet in Tilburg is een voorbeeld voor andere speelsteden:
- het maandelijks multidisciplinaire overleg;
- evaluatie van iedere wedstrijd wordt tevens ingezet voor onderbouwing risico-inschaling;
- aparte (vergrote) parkeerruimte voor bussen van het uitvak (De Kraal);
- grote inzet van stewards

- openbare orde groepen van politie bij risico A-wedstrijden inzetten op andere taken."

Het auditteam beveelt tevens aan dat de regel geen alcohol op de tribunes ook bij andere clubs navolging verdient. Het Audit rapport plaatst ook een aantal kanttekeningen en aanbevelingen bij de aanpak in Tilburg, onder andere over het uit het zicht houden van rivaliserende supportersgroepen en over het handhaven van stadionverboden. Deze worden nader opgepakt in het Multidiscliplinair Voetbal Overleg.

Voor de pers:
Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Tilburg, het Openbaar Ministerie, Politie Midden- en West Brabant en BVO Willem II Met vragen kunt u terecht bij:
Thomas Heesters, gemeente Tilburg, woordvoerder burgemeester Vreeman, 013 542 99 52 of 06 51 34 75 20
René Vermetten, Willem II, 013 549 05 79
Martine Pilaar, Openbaar Ministerie, 076 887 24 03 Carel Bouman, Politie Midden- en West Brabant, 013 595 88 31


---- --