Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 061 SJT
Datum: 16 maart 2005

Handhavinguitvoeringsrapportage 2004 vastgesteld

Nagenoeg alle door de provincie geconstateerde overtredingen hebben in 2004 een passend vervolg gekregen, een vervolg waarbij de overtreder sancties zijn opgelegd variërend van waarschuwingen tot dwangsommen. Dat meldt het college in de Handhavingrapportage 2004 die door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Daarin doet zij verslag van de taken die zij heeft als toezichthouder en handhaver, in bijvoorbeeld haar rol als vergunningverlener of bevoegd gezag voor de scheepvaartinspectie.

Bij de uitvoering van de Wet Milieubeheer is sprake van een afname van het aantal waargenomen overtredingen. Constateerden de provinciale toezichthouders in 2003 nog 397 overtredingen, in 2004 liep dit terug tot 207. In zowel 2003 als in 2004 werd in 64% van de gevallen de overtreding binnen de eerste begunstigingtermijn ongedaan gemaakt. Het aantal opgelegde dwangsommen liep echter op van 3 in 2003 tot 8 in 2004. Het percentage repressieve controles steeg van 17 naar 26%. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat het intensieve en verscherpte toezicht in de voorgaande jaren, bij die bedrijven waar ook de meeste overtredingen zijn te verwachten, effect heeft gehad.

De scheepvaartinspectie constateerde meer overtredingen dan in 2003. Het aantal processen-verbaal dat zij opmaakte (exclusief de vaarsnelheidscontroles) steeg van 191 in 2003 naar 267 in 2004. Dat is een rechtstreeks gevolg van intensief toezicht. Het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen door de beroepsvaart bedroeg 330, waarvan 88 zijn verbaliseerd. Dat aantal kan in de toekomst hoger worden als de tijdelijke krachten die namens de provincie op bruggen werkzaam zijn, door het Openbaar Ministerie worden erkend als tijdwaarnemer.

In de rapportage wordt ook vastgesteld dat de gestelde doelen voor het toezicht op bodemsaneringen en ontgrondingen niet zijn gehaald. De reden daarvoor zijn divers, belangrijk is dat het geen gevolgen heeft voor de prioriteit in alle handhavingstaken: het beperken van de veiligheids- en milieurisico's. Wat ook geen gevolgen heeft gehad is de overschrijding van termijnen bij het afdoen van bezwaarschriften en het nemen van besluiten op handhavingverzoeken. Het streefpercentage voor de overschrijding van termijnen bij het afdoen van bezwaarschriften en het nemen van besluiten op handhavingverzoeken, is niet gehaald en afgenomen ten opzichte van 2003. Dit heeft in de praktijk echter niet tot concrete problemen geleid.

Over de stand van zaken in een aantal belangrijke projecten wordt ook verslag gedaan. Zoals de professionalisering van de handhaving en de actualisatie van het gedoogbeleid. De professionalisering van de milieuhandhaving heeft in 2004 haar beslag gekregen. De provincie wil ook haar andere handhavingstaken professionaliseren, in 2005 moet dit project en de actualisatie van het gedoogbeleid, haar beslag krijgen in de provinciale organisatie. Wat in 2005 ook de nodige aandacht zal krijgen, is de handhavingsamenwerking tussen de handhavende organisaties in Fryslân. Daarbij staat de vraag voorop hoe die samenwerking na 2005 vorm moet krijgen.


---- --