Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 057 JAB
Datum: 16 maart 2005

Provincie Fryslân en bedrijfsleven investeren in schoner water in Bosnië

Gedeputeerde Staten stellen E 50.000,- beschikbaar voor het project 'Cleaner Water for economic development in Bardaca and Fryslân'. Dit demonstratieproject is in het kader van de Friese Water Alliantie (FWA) bedacht door het bedrijf Van der Wiel Stortgas BV uit Drachten. Het heeft tot doel om met innovatieve watertechnologie en gedegen onderzoek de locale economie in de waterrijke regio Bardaca in Bosnië-Hercegovina een impuls te geven. N 35
In samenwerking met het Van Hall instituut, Vitens, het Cartesius instituut en diverse Bosnische partijen ontwikkelt Van der Wiel Stortgas BV een mobiele waterzuiveringsinstallatie die, na te zijn getest in Fryslân, huishoudelijk afvalwater kan zuiveren in Bardaca. Het schone water wordt vervolgens gebruikt voor wassen, irrigatie en zwemwater. Vervolgens zal onderzocht worden in hoeverre dit kan bijdragen aan een versterking van de economie in deze arme regio. De totale kosten van het project bedragen E 174.000,-. De provincie draagt hier E 50.000,- aan bij.

Het ondersteunen van innovatieve projecten op watergebied in het buitenland past in het straatje van gedeputeerde Bijman. "We beschikken in Fryslân over zoveel kennis van water, daar moet je gewoon in internationaal opzicht iets mee doen. In dit geval kunnen we door de koppeling met het reeds draaiende Interreg project Urban Water Cycle waardevolle kennis uitwisselen over watermanagement met onze Bosnische partners."

De Friese Wateralliantie
De Friese Wateralliantie is een netwerkorganisatie waarin bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen samenwerken. De FWA wil bijdragen aan duurzaam waterbeheer in de hele wereld, door samenwerking in technologie-, kennis en projectontwikkeling te stimuleren en daardoor Fryslân te positioneren als centrum van internationale waterexpertise. De Friese Wateralliantie werkt volgens drie sporen: marktontwikkeling, kennisontwikkeling en projectverwerving. Door deelname aan (internationale) projecten kan het Friese bedrijfsleven ervaring opdoen, een netwerk in het buitenland opbouwen en nieuwe markten ontwikkelen voor export. Er wordt nauw samengewerkt met universiteiten en hogescholen en er is in Leeuwarden een kennisinstelling opgericht: Wetsus. De Friese Water Alliantie gebruikt de Europese Interreg-projecten als voorbeeld, om te laten zien welke kennis Fryslân in huis heeft op terrein van watertechnologie.


---- --