Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 056 TR
Datum: 16 maart 2005

Landinrichting Baarderadeel snel afronden

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben positief gereageerd op het plan van landinrichtingscommissie Baarderadeel om de ruilverkaveling in dat gebied versneld af te kunnen ronden. Vorig jaar was het even onzeker of de Landinrichting Baarderadeel wel uitgevoerd kon worden. Het plan van de landinrichtingscommissie 'Baarderadeel weer op koers' biedt voldoende aanknopingspunten voor de afronding van de ruilverkaveling in dat gebied.

De Ruilverkaveling Baarderadeel was het 'zorgenkindje' van de operatie van IPO en LNV 'Taskforce Versnelling Landinrichting'; het versneld afronden van de klassieke landinrichting in Nederland. Baarderadeel is een groot ruilverkavelingblok, zo'n 10.000 ha, met een aantal specifieke problemen, waaronder de Haak om Leeuwarden en de positie van de landbouw. Gedeputeerde Anita Andriesen heeft de nodige bestuurlijke druk op de minister van LNV moeten uitoefenen om Baarderadeel alsnog uitgevoerd te krijgen. Dat is gelukt. Het afgelopen jaar is er nauw contact geweest met de landinrichtingscommissie Baarderadeel.

De landinrichtingscommissie heeft in het plan 'Baarderadeel weer op koers' vooral gekeken naar de nieuwe ontwikkelingen die in het gebied spelen in verband met de nieuwe weg: 'de Haak om Leeuwarden'. Hierbij wordt gekeken hoe de ruilverkaveling een actieve rol kan vervullen voor het oplossen van de problemen van de boeren. Ook zal het voor boeren en particulieren mogelijk worden om in het toekomstige natuurgebied (aan de noordwestkant) bij Jorwert zelf als particulier natuurbeheerder aan de slag te gaan. De commissie zal daarover in gesprek gaan met de streek.

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben het plan van de commissie goed ontvangen en ermee ingestemd. Anita Andriesen is blij met deze ontwikkeling: "Na een periode van onzekerheid komt er voor verschillende partijen duidelijkheid over de toekomst van de ruilverkaveling." Ook de LTO-Noord is er mee akkoord dat er nu wordt doorgezet met de ruilverkaveling. Het ministerie van Landbouw staat borg voor de financiële middelen die nodig zijn voor de ruilverkaveling, in totaal zo'n E 10 mln. Het project moet in 2012 zijn afgerond.


---- --