Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 062 SJT
Datum: 16 maart 2005

College stelt provinciale ammoniakkaart vast

Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân heeft de provinciale ammoniakkaart vastgesteld. Door het besluit ondervindt een aantal veehouders geen belemmeringen meer van de ammoniakwetgeving als zij hun bedrijf willen aanpassen. Met dit besluit wacht de provincie niet langer op beleid vanuit Den Haag, waarop al sinds 2002 wordt gewacht. De ammoniakkaart wordt herzien als het nieuwe landelijk beleid rond ecologische verbindingszones (in 2005) en ammoniak (in 2006) door de Tweede Kamer wordt vastgesteld.

De provinciale ammoniakkaart is onderdeel van het besluit "Provinciale EHS ten behoeve van de toepassing van de Wet ammoniak en veehouderij". Eind 2002 stelde het college het ontwerp hiervoor al vast. Daarmee bepaalde het college welke natuurgebieden voor de ammoniakwetgeving deel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur. Op grond van de Wet ammoniak en veehouderij (mei 2002) is het college daartoe ook verplicht. Kern van deze ammoniakwet is dat er geen vestiging mogelijk is van nieuwe veehouderijbedrijven binnen een zone van 250 meter rondom kwetsbare natuur. Bestaande veehouderijbedrijven hebben onder voorwaarden beperkte mogelijkheden om uit te breiden. Over de precieze toepassing van de Wet ammonniak en veehouderij is veel discussie bij zowel de verantwoordelijke overheden, natuurorganisaties en niet in de laatste plaats de veehouderij.

Door de voortdurende onduidelijkheid over de landelijke ammoniakwetgeving heeft het college de vaststelling van de definitieve ammoniakkaart tot op heden uitgesteld. Met als gevolg dat een twintigtal veehouders in vooral zuidoost Fryslân beperkt bleef in hun uitbreidingsmogelijkheden. Dat is naar de mening van het college niet langer wenselijk. Daarom heeft zij nu toch de ammoniakkaart vastgesteld en het ontwerpbesluit uit 2002 bekrachtigd. Daarmee speelt de provincie in op de duidelijkheid in het rijksbeleid rond ecologische verbindingszones die dit jaar verwacht wordt, en het aannemen van de ammoniakwetgeving door de Tweede Kamer in 2006. Beide momenten kunnen van invloed zijn op de provinciale ammoniakkaart. Mocht het nodig zijn, dan past het college de kaart aan. Op deze praktische wijze wil het college stapsgewijs inspelen op de landelijke ontwikkelingen die nog komen. N 35
Verantwoordelijk gedeputeerde Baas is ingenomen met het besluit waarmee er duidelijkheid komt voor een aantal veehouders. "Met het nu genomen besluit vervalt de kwetsbare status van de natuur nabij enkele veehouderijbedrijven omdat deze natuur buiten de ecologische hoofdstructuur ligt. Deze veehouders worden daardoor niet langer belemmerd bij aanpassing van hun bedrijf. Dat was voor het college de reden om de provinciale ammoniakkaart vast te stellen, ondanks de onduidelijkheid in het rijksbeleid", aldus Baas.


---- --