Socialistische Partij

Bekijk de oproep!

Bureaucratie InHolland toont noodzaak cultuuromslag HO

16-03-2005 * Uit de begroting van hogeschool InHolland blijkt dat de kwaliteit van het onderwijs sterk te lijden heeft onder de bureaucratie. SP-Kamerlid Fenna Vergeer stelt dat dit een algemene ontwikkeling is in het hoger onderwijs en eist dat staatssecretaris Rutte dit tij keert. "We moeten af van die eeuwige schaalvergroting in het onderwijs, en juist onderzoeken hoe we kunnen komen tot schaalverkleining. Rutte moet ervoor zorgen dat het geld op de juiste plek terecht komt." Het televisieprogramma Nova besteedt vanavond aandacht aan de problematiek.

Fenna Vergeer Vergeer: "Van de EUR 6.600,- die de hogeschool InHolland jaarlijks per student ontvangt wordt EUR2.100,- uitgegeven aan onderwijs, weer minder dan vorig jaar. En in dit bedrag zit dan nog steeds vervuiling met overhead. De verdeling van het onderwijsbudget gebeurd onder meer op grond van de snelheid waarmee studenten met of zonder diploma de deur uit worden gewerkt. Het hoger onderwijs is verziekt door een managementcultuur. Rutte moet zijn best gaan doen om een radicale cultuuromslag af te dwingen."

"InHolland is ontstaan door een megafusie. Door de omvang van de hogeschool is steeds meer onderwijsgeld verspild aan overleg en management. Het wordt tijd om met andere ogen naar ons onderwijs te kijken. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het hoger onderwijs ligt bij Rutte. Na jarenlange bezuinigingen is het tijd voor extra investeringen in het hoger onderwijs. Maar het is van groot belang dat geld op de juiste plek terecht komt. Er moeten voorwaarden gesteld worden aan de uitgaven van publiek geld door de onderwijsinstellingen. Het onderwijsgeld moet daadwerkelijk ten goede komen aan het onderwijs en persoonlijke begeleiding van de student."

Uit het tevredenheidsonderzoek onder personeel van InHolland blijkt de score bij `voldoende tijd voor werk' 4,3 tegen een landelijk gemiddelde van 5,9 voor het nationale tevredenheidsonderzoek. Bij `vertrouwen in de leiding' 3,3 tegen 5,9. De medezeggenschapsraden hebben grote moeite om de volledige begroting in handen te krijgen, omdat het bestuur zich beroept op geheimhouding in verband met de concurrentiepositie. Vergeer: "Dat is geheel onterecht. Een hogeschool is geen bedrijf, maar werkt met gemeenschapsgeld. Zowel de medezeggenschapsraad als de Tweede Kamer moet dat kunnen controleren."