Ingezonden persbericht


Nieuwegein, 16 maart 2005

PERSBERICHT

Sportvoedingswijzer biedt informatie over eten en drinken voor actieve mensen

Veel sporters menen dat vooral de effectiviteit en intensiteit van hun trainingen bepalen in hoeverre zij erin slagen hun sportieve prestaties te verbeteren. Het belang van een verantwoorde en gezonde sportvoeding wordt vaak onderschat. Bewust omgaan met voeding kan de sportieve prestaties echter enorm verbeteren. Het volgende week te verschijnen boek Sportvoedingswijzer beschrijft hoe dat moet. Sportvoedingswijzer is het eerste praktische, gemakkelijk toegankelijke handboek over voeding voor sporters op de Nederlandse markt.

Hoe bereken je hoeveel energie je nodig hebt om die marathon te lopen? En wat moet je daarvoor eten? Is het verstandig om vitaminepillen te slikken? Is het wel goed om een uur voor de voetbaltraining nog te eten? Kun je gewoon water drinken tijdens je wekelijkse tenniswedstrijd? En hoe voorkom je een hongerklap ?

Het zijn voorbeelden van vragen waar de meeste sporters regelmatig tegenaan lopen. Sportdiëtisten Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets horen ze dagelijks in hun praktijk. Om de honger naar informatie te stillen, hebben ze nu Sportvoedingswijzer geschreven. In dit boek geven ze de antwoorden op bovenstaande en vele andere vragen over sport en voeding. Op zeer toegankelijke wijze en geïllustreerd met tal van voorbeelden uit de praktijk, laten ze zien hoe je de optimale balans kunt vinden tussen voeding en sport.

Dat voeding belangrijk is, lijdt geen twijfel. Voeding levert de brandstof waarop een sporter loopt of fietst of roeit bijvoorbeeld en zonder de bouwstoffen in de voeding kan een sporter niet goed herstellen van wedstrijden en trainingen. Een verkeerde voeding kan ertoe leiden dat een sporter zijn doelen niet bereikt, dat hij overtraind raakt of dat hij last krijgt van maag- en darmklachten. Deze verschijnselen van een tekortschietende voeding zijn niet alleen bij recreanten bekend. Ook veel topsporters lopen hier in hun carrière tegenaan. Soms onderschatten zij het belang van voeding, soms weten ze er weinig vanaf en in andere gevallen zijn ze volslagen verkeerd voorgelicht. Over geen ander onderwerp doen immers zoveel fabeltjes de ronde als over voeding.

In Sportvoedingswijzer worden die fabeltjes ontzenuwd. Het boek geeft heldere, wetenschappelijk verantwoorde informatie waarmee iedere sporter van recreant tot topatleet en van voetballer tot marathonloper direct aan de slag kan. Wat een sporter het beste kan eten, hoeveel en wanneer: dat alles wordt uitgebreid besproken in Sportvoedingswijzer. Een echte aanrader dus voor iedere zelfbewuste sporter!

Over de auteurs:

Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets zijn al vele jaren werkzaam als sportdiëtisten en hebben in die hoedanigheid al tal van (top)sporters begeleid met hun voeding. Carlien is ex-topatlete (voormalig Nederlands kampioen 10 km hardlopen) en is nog steeds actief als recreatief loper. Tiny heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 in het kader van het TopFIT-project vanuit NOC*NSF topsporters begeleid. Van dezelfde auteurs verschenen eerder Sportkookboek deel 1 en deel 2, waarin verantwoorde recepten voor sporters werden gebundeld.

Sportvoedingswijzer

Alles over eten en drinken voor actieve mensen

Auteurs: Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets

Met een voorwoord van mevrouw Ross-van Dorp, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Uitgeverij: Arko Sports Media B.V., Nieuwegein

196 pagina s

ISBN 90-77072-70-5

¬ 19,95

Voor de pers:


- Wij sturen u uiteraard graag een recensie-exemplaar van Sportvoedingswijzer. Neemt u daarvoor alstublieft contact op met de contactpersoon onderaan dit persbericht.


- Als bijlage treft u een digitale versie van de omslag van het boek aan. Het staat u vrij om daarvan gebruik te maken in uw berichtgeving over het boek. Enig ander gebruik is alleen toegestaan na toestemming van de contactpersoon onderaan dit persbericht.


- De auteurs zijn graag bereid om hun boek toe te lichten in een interview. Indien u meer wilt weten over de mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met onderstaande contactpersoon.

Contactpersoon:

Arko Sports Media / Claudia Smit

Telefoon: 030 600 47 80 / 06 286 53 556

E-mail: claudiasmit@arko.nl