Ingezonden persbericht



- Persbericht -

3e Gezinsparlement over Samen leven

Veilig opgroeien in de grote stad ook verantwoordelijkheid van de overheid

Veilig opgroeien van de jeugd in de grote stad is ook een verantwoordelijkheid van de overheid. Dit neem ik graag mee als boodschap vanuit dit derde Gezinsparlement , verzekerde wethouder Leonard Geluk zijn gehoor tijdens het parlement, dat dinsdag 15 maart werd gehouden in het stadhuis van Rotterdam. Een veertigtal autochtone en allochtone gezinsleden ging tijdens deze bijeenkomst in debat met een groep landelijke, regionale en gemeentelijke politici over het thema integratie in relatie tot opvoeden, onderwijs en samenleven. De samenwerking tussen de NGR, FORUM en de Gemeente Rotterdam leidde tot de unieke situatie dat er met ouders, jeugd en politici in alle openheid over een groot aantal onderwerpen kon worden gediscussieerd.

Aanwezige politici waren Khadija Arib (PvdA fractie Tweede Kamer), Alaattin Erdal (Raadslid CDA Rotterdam), Bert Euser (stadsregio Rotterdam), Kathleen Ferrier (CDA fractie Tweede Kamer), Leonard Geluk (Wethouder, Rotterdam), Frans van der Hilst (Raadslid fractie Leefbaar Rotterdam), Orhan Kaya (Raadslid Groenlinks Rotterdam) en Jantien Kriens (Raadslid PvdA Rotterdam). Mohamed El Aissati, voorzitter en oprichter van maroc.nl en journalist bij de IKON trad op als vakkundig voorzitter. Centraal in de discussie stond de vraag waar de verantwoordelijkheid van de ouders ophoudt en waar die van de overheid (lokaal en landelijk) begint.

Grote steden hebben te maken met een bevolking die uit steeds meer etnische groepen bestaat.Tijdens het Gezinsparlement Samen Leven werden verschillende thema s behandeld: integratie en opvoeding, integratie en school, samen leven in de buurt en samen leven in de stad. Tijdens de inleiding van het laatste thema werd een tipje van de sluier opgelicht van een in juni te verschijnen onderzoek van de Nederlandse Gezinsraad over allochtone gezinnen.

Voorzieningen voor de jeugd

Eerste resultaten uit dit onderzoek duiden aan dat er veel te weinig voorzieningen zijn voor tienerkinderen, waardoor ouders zich zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen. Ouders zijn bang dat hun kinderen in aanraking komen met bijvoorbeeld drugs en criminaliteit. Zij voelen zich niet gesteund door de overheid. Er zijn geen voorzieningen en sportscholen zijn te duur. De overheid verwacht steeds meer van burgers zelf en bouwt daarnaast structurele subsidies af. Het is belangrijk dat er meer samenwerking komt tussen ouders en beleid.

Na een levendige discussie was het merendeel van de gezinsleden het erover eens dat er te weinig activiteiten buitenshuis zijn voor jongeren, waardoor zij sneller op het slechte pad raken. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en meer investeren in activiteiten voor deze jongeren. Tevens stelde bijna driekwart van de gezinnen dat in elke buurt in ieder geval voor jongeren een buitenschoolse voorziening moet worden gebouwd.

Integratie en school

Wethouder Geluk was het eens met de stelling geponeerd door een ouder dat integratie begint op school. Door een aantal ouders werd gesteld dat als kinderen willen integreren op de arbeidsmarkt, zij op school moeten leren samenwerken met kinderen van andere etniciteiten. Zij benadrukten het belang van gemengde scholen. Leonard Geluk deelt deze mening en vindt dat gemengde scholen meer subsidie zouden moeten krijgen. Jantien Kriens (Raadslid PvdA Rotterdam) gaf als reactie hierop dat alleen kinderen bij elkaar zetten geen kwaliteit oplevert. Het gaat ook om welke prestaties de scholen leveren. Kriens is het meest bang voor de witte school. Deze kinderen weten niet wat voor stad dit is geworden.

Veel allochtone en autochtone gezinnen weten niet dat ondersteunen thuis belangrijk is. Prof. dr. Wim Meijnen stelde dat als er thuis weinig wordt uitgelegd, het denkvermogen van kinderen achterblijft. De school kan dit niet inhalen. Ze moet wel de mogelijkheid krijgen hier iets aan te doen. In de eerste plaats zijn de ouders verantwoordelijk voor kinderen. Ouders moeten zich betrokken weten bij het leerproces van hun kinderen. Goede informatie aan de ouders is belangrijk.

Aandacht voor het gezin

Erna Hooghiemstra, directeur van de Nederlandse Gezinsraad toonde zich erg tevreden over de uitkomsten van het derde Gezinsparlement. Zij hoopte dat er meer aandacht zou komen voor gezinnen en er meer beleid op dit gebied kon worden ontwikkeld. Wethouder Geluk was het hier van harte mee eens. Gezinnen moeten in de toekomst een grotere rol spelen in het beleid van de gemeente Rotterdam. Vanaf 2006 moet Rotterdam elk jaar 2000 woningen speciaal voor gezinnen bouwen, met de buitenruimte meer gericht op kinderen. Tevens moeten gezinnen met kinderen meer ondersteuning krijgen van het armoedebeleid. Wij zullen meer mogelijkheden moeten ontwikkelen om deze groep mensen te ondersteunen.

Foto-onderschrift: Een gezin neemt actief deel aan de discussie op het 3e Gezinsparlement.

Praktische informatie 512a15.gif:

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Nederlandse Gezinsraad.

Contactpersoon is Suzanne de Jong

Lange Voorhout 86

2514 EJ Den Haag

telefoon: 06 25096761

e-mail: s.de.jong@ngr.nl

zie ook www.ngr.nl

Foto vrij van rechten verkrijgbaar