Gemeente Beek


Uw erf in een groen jasje steken?

Nieuwe mogelijkheden deelname project 'Het Limburgse Erf'

Bewoners in de buitengebieden in Limburg kunnen ook dit jaar in aanmerking komen voor een gesubsidieerde streekeigen erfbeplanting. Op basis van een beplantingsplan kan de agrariër of bewoner in het buitengebied overgaan tot de aanplant van het erf. De kosten van een erfbeplanting bedragen ongeveer 1500,-. Aan de deelnemer wordt een eigen bijdrage gevraagd van 250,- of 510,- (afhankelijk van de gemeente). Hiervoor ontvangt de deelnemer een professioneel erfbeplantingsplan en het plantmateriaal. De overige kosten worden met subsidies betaald.

Erven en natuur

Het gaat hier om het succesvolle project 'Erven en natuur' van de Stichting 'Het Limburgse Erf'. Dit project voorziet in de aanleg en het herstel van erfbeplantingen en wordt voor het achtste jaar met succes georganiseerd. Stichting "Het Limburgse Erf"is een samenwerkingsverband van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), de Dienst Landelijk Gebied (DLG) en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

De erfbeplantingsregeling voorziet in een advies in de vorm van een ontwerptekening en beplantingsplan. Het ontwerp wordt door een erkende landschapsdeskundige in nauw overleg met de aanvrager opgesteld. Het plan komt daardoor tegemoet aan de wensen van de eigenaar én aan de mogelijkheden ter plekke (streekeigen landschap en natuur). De aanvrager dient zelf zorg te dragen voor de aanplant en het onderhoud van de beplanting. De deelnemer krijgt in het komende najaar het benodigde plantmateriaal gratis ter beschikking gesteld. Dit wordt mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Limburg, gemeenten in Limburg, Europese Unie (POP en CERES), het VSB-fonds en landschapspark de Graven.

Onder erfbeplanting vallen groenstroken, houtsingels, kleine bosjes, bomen langs wegen en paden, solitaire bomen, heggen en hoogstamboomgaarden. De beplanting wordt aangelegd op, rond en buiten het erf- of huisperceel. Zo'n erfbeplanting is van grote waarde voor planten en dieren. Zij vinden er een leefgebied, nestgelegenheid en voedsel. Door streekeigen bomen en struiken aan te planten krijgt bovendien het landschap zijn karakteristieke, streekeigen gezicht terug. Gebouwen worden erdoor gecamoufleerd en op een prettige manier ingepast in de omgeving. De erfbeplanting vormt tevens het visitekaartje van het bedrijf. Verder schept de erfbeplanting privacy en biedt hij bescherming tegen zon en wind. Ook hoogstamboomgaarden horen bij een erfbeplanting, met name in Zuid Limburg.

Om in aanmerking te komen voor de regeling moet de erfbeplanting een minimale omvang hebben. Voorts worden er uitsluitend streekeigen, dus inheemse bomen en struiken geplant. Coniferen, dennen en sierplanten worden dus niet vergoed. Ten slotte is het regulier onderhoud van groot belang. Er worden uitsluitend plannen gemaakt en plantmateriaal vergoed aan eigenaren die de erfbeplanting duurzaam in stand gaan houden. Om te voorzien in de nodige kennis wordt een eigenaar geacht om een cursus te volgen waarin de noodzakelijke onderhoudsmaatregelen aan de orde komen.

Bewoners van het buitengebied in Limburg die een dergelijke beplanting willen aanleggen of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Stichting "Het Limburgse Erf". Per adres Area Advies te Roermond, telefoon 0475-355704 tussen 08.00 en 17.00 uur. Doordat er gewerkt wordt met subsidies is het aantal te realiseren erfbeplantingen in bepaalde gemeenten beperkt. Bij de aanmeldingen geldt "wie het eerst komt die het eerste maalt". Een snelle aanmelding is dus voor u zelf van belang.

Erven en natuur
Mutatiedatum 16/03/2005