GroenLinks

Wat verdient een europarlementariër van GroenLinks

16 maart 2005

Woensdagavond berichtte het tv-programma Twee Vandaag over het inkomen van Nederlandse europarlementariërs. Hier nogmaals de informatie op een rij die helder maakt wat de europarlementariërs van GroenLinks verdienen.

Correct maar onhelder weergegeven in de uitzending van Twee Vandaag was dat - op drie na - àlle Nederlanders (dus de europarlementariërs van de SP, GroenLinks, PvdA, D66, CDA, VVD en Europa Transparant) een gedragscode hebben getekend, waarmee zij afzien van deelname aan het lucratieve pensioenfonds.

Bonnetjes
Ook staat in deze gedragscode dat de Nederlandse europarlementariërs beloven het deel van de reiskostenvergoeding dat hoger is dan de kosten van een kaartje, terug te storten in de parlementskas. "Gewoon bonnetjes sparen dus, en de teveel ontvangen reiskosten terugstorten aan het Europees Parlement, zoals GroenLinks de afgelopen jaren reeds heeft gedaan", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Korting
Ook is er door de delegatieleiders van àlle partijen afgesproken dat aan de Nederlandse ministers gevraagd wordt of het nog terecht is dat de europarlementariërs een lagere schadeloosstelling krijgen dan Tweede Kamerleden. In alle andere Europese lidstaten ontvangen europarlementariërs hetzelfde inkomen als de nationale vertegenwoordigers. Met de komst van een nieuwe gedragscode is het goed om te kijken of de korting - zo'n 1000 euro per maand - al dan niet gerechtvaardigd is. "De conclusie kan zijn dat de europarlementariërs nog meer gekort zouden moeten worden om op een vergelijkbaar niveau van Tweede Kamerleden uit te komen. Of dat de korting inmiddels achterhaald is", aldus Buitenweg.

Onjuist
Onjuist en onzorgvuldig was de berichtgeving in Twee Vandaag over de zogenaamde 'dagvergoedingen'. Die zou 500 euro per dag, en jaarlijks gemiddeld zo'n 50.000 euro gedragem. Het feitelijke bedrag is de helft lager, namelijk 268 euro. "Volgens GroenLinks nog steeds een zeer hoog bedrag voor hotel- en verblijfkosten, maar toch aanzienlijk lager dan hetgeen Twee Vandaag pontificaal beweerde en niet erg bevorderend voor een heldere en objectieve voorstelling van zaken", aldus Buitenweg.

Online
Reeds in 2001 schreef GroenLinks-europarlementarier Joost Lagendijk een column onder de titel "Wat verdient een GroenLinkse europarlementariër?" Over feiten, cijfers en misverstanden. Verder zijn de jaarverslagen van GroenLinks in de EU openbaar en zijn ze vanaf 1999 online te vinden.