NEN


Seminar voor energiediensten op 17 maart - Security & Substation Automation Standard IEC 61850

Delft - Energiediensten voor zowel de Europese als de nationale markt kunnen op 17 maart hun kennis actualiseren. Dan komen tijdens een seminarmiddag de nieuwste ontwikkelingen rond internationale technische afspraken aan de orde. Daarbij ligt de focus op de automatisering van onderstations in het elektriciteitsnetwerk. De nationale normcommissie NEC 57 verzorgt deze update, die plaatsvindt in Arnhem bij branchevereniging EnergieNed.

Een aantal mondiale werkgroepen werkt aan normen voor beveiligde data en beveiligde communicatie voor onderstations in het elektriciteitsnetwerk. Deze werkgroepen vallen allemaal onder IEC/TC 57 een technische commissie van het IEC, de mondiale organisatie voor normalisatie op het vlak van elektrotechniek. Het gaat onder andere om de norm IEC 61850. Deze norm legt de communicatieprincipes, het gegevensmodel van hoogspanningsapparatuur en secundaire functies vast. Daarnaast gaat het document ook in op XML gebaseerde configuratietaal voor de engineering.

"IEC 61850 krijgt een steeds grotere invloed op de besturings- en beveiligingsproducten in onderstations. Het document is ook van belang voor de manier waarop gegevens worden uitgewisseld met externe systemen. Denk hierbij aan de centrale bedrijfsvoering, storingsafdelingen, onderhoudsafdelingen en netplanning. Draagvlak voor internationale normen komt tot stand via deelname van marktleiders. Materiedeskundigen beïnvloeden de inhoud van zo'n document in nationale normcommissies", aldus consultant Ton van Bergeijk. Hij is vanuit NEN, het Nederlands Centrum van normalisatie, secretaris van de normcommissie NEC 57. Ontwikkelaars van producten en diensten kunnen IEC 61850 toepassen om hun investeringen te borgen. Via de IEC 61850 ontstaat een marktwerking (specialisatie en schaalvergroting) waardoor gebruikers kosten kunnen reduceren voor aanschaf, engineering, ondersteuning, operationeel beheer en onderhoud.

Informatie en deelname
Meer informatie over deze ontwikkelingen, of informatie over participatie of observatie van het normalisatiewerk: Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom, tel. (015) 2 690 126 of ton.vanbergeijk@nen.nl.

Voor deelname aan het middagseminar kunt u contact opnemen met: KEMA, marja.schouten@kema.com, tel 026-3566142, of stuur een elektronisch bericht onder vermelding van "Deelname NEC 57 middagseminar 17 maart 2005"
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 61850-8-1:2004 en (Norm)
NEN-EN-IEC 61850-6:2004 en (Norm)
NEN-EN-IEC 61850-9-2:2004 en (Norm)
Zie het origineel