15-03-2005 /> Een jaar lang 'maatje' bij psychische problemen; elf persoonlijke verhalen

Utrecht, 15 maart 2005. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van mensen met psychische problemen. De Vriendendiensten in Nederland willen graag laten zien dat deze mensen meer zijn dan hun problemen. Daarom hebben elf journalisten een jaar lang meegelopen als 'maatje' van iemand met psychische problemen. Zij deden dat als vrijwilliger van een plaatselijke Vriendendienst en hebben hun ervaringen op papier gezet. Hun verhalen zijn gebundeld in het boekje Onder Vrienden. Verhalen van vriendendiensten dat op 17 maart wordt gepresenteerd op een landelijk congres over Vriendendiensten. Het congres is de aftrap van de publiekscampagne IKZIEJE.

Het congres over Vriendendiensten wordt georganiseerd door het Trimbos-instituut en de Stichting Vriendendiensten Nederland, die zich specifiek bezighoudt met maatjescontacten voor mensen met psychische problemen. Het congres is zowel het startpunt van een landelijke publiciteitscampagne als de feestelijke afsluiting van het project Verhalen van Vriendendiensten. Op het congres worden ook de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar Succesfactoren van Vriendendiensten. Een belangrijke uitkomst is dat de meeste mensen met psychische problemen zich minder eenzaam voelen dankzij het maatjescontact. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Trimbos-instituut.

Het programma van het congres bestaat uit debatten en workshops, waarbij onderwerpen aan bod komen als: lokale samenwerking, verbreden van het activiteitenaanbod, de inzet van ervaringsdeskundigen bij vriendendiensten, financieringsmogelijkheden en de contacten met gemeenten. Het congres richt zich zowel op intern als extern betrokkenen van Vriendendiensten. De toegangsprijs voor externen is 50,-- en 15,-- voor betrokkenen bij Vriendendiensten. Deelnemers aan het congres ontvangen het boek Onder vrienden. Verhalen van Vriendendiensten en een naar aanleiding van dit project eenmalig uitgebrachte vrijwilligerskrant.

Onder Vrienden. Verhalen van vriendendiensten. Bestelnummer AF0561. Prijs 18,50. Te bestellen via het Trimbos-instituut, tel.030-297 11 80 of via www.trimbos.nl/producten Congres Vriendendiensten: 17 maart in congrescentrum Antropia , Landgoed "de Reehorst" Hoofdstraat 8 te Driebergen.

Voor informatie over het programma kunt u contact opnemen met Bert Kort van Stichting Vriendendiensten Nederland, tel. 030-6592222. www.ikziejebijvriendendienst.nl

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11