Gemeente Deventer

Week 11, 16 maart 2005

BUDGETADVIESBUREAU ISO GECERTIFICEERD

Het Budgetadviesbureau Deventer, kortweg BAD, onderdeel van de sector Sociale Voorzieningen, is er als eerste onderdeel van de gemeente Deventer in geslaagd zich ISO-9001 te certificeren. De TÃV overhandigt het officiële document op donderdag 17 maart om 11 uur aan Rene Passchier, hoofd van het BAD. Het BAD is sinds de oprichting ruim vier jaar geleden, bezig met kwaliteitsverbetering. Een ISO-certificering in overheidsland is zeldzaam.

Elke organisatie of organisatieonderdeel heeft te maken met kwaliteit. Klanten verwachten nu eenmaal dat je âkwaliteitâ levert. In het verleden werd kwaliteit vooral opgehangen aan een product of een te leveren dienst. Tegenwoordig worden ook organisaties beoordeeld op kwaliteit. Hiermee is tegelijkertijd een noodzaak ontstaan om systematisch met kwaliteit om te gaan. Het opzetten van een kwaliteitssysteem binnen een organisatie kan hierbij helpen.

Kwaliteitssysteem
Een kwaliteitssysteem is een systeem van regels en procedures met betrekking tot het beheersen en daar waar mogelijk vergroten van de kwaliteit van een organisatieproces of dienst. Kwaliteit is een breed begrip en heeft betrekking op alle aspecten van de bedrijfsvoering. Bij het Budgetadviesbureau gaat het om de kwaliteit van het management, de administratie, het personeelsbeleid en uiteraard de kwaliteit van de te leveren dienst: het bieden van schuldhulpverlening.

Een van de mogelijkheden om te laten zien dat kwaliteit binnen een organisatie vorm krijgt, is het behalen van een ISO-9001 certificaat. ISO-9001 is een norm die eisen specificeert aan een kwaliteitsmanagementsysteem. ISO staat voor International Organization for Standardization. De TÃV controleert jaarlijks of het BAD nog aan de voorwaarden voor het ISO-certificaat voldoet.

In september 2003 heeft het BAD een projectsubsidie in het kader van de lokale agenda voor de toekomst gekregen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om onder andere een kwaliteitsmanagementsysteem conform de eisen van de ISO 9001 op te zetten voor het BAD.

Publicatiedatum: 16-3-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 16 maart 2005