VNG

Jonge gemeente ambtenaren actiever op de arbeidsmarkt

Persbericht Stichting A + O fonds Gemeenten
Den Haag, 17 maart 2005
Embargo tot: 17 maart 13.30 uur

Jonge gemeente ambtenaren actiever op de arbeidsmarkt

Jonge gemeenteambtenaren voelen zich thuis op hun werk. Het overgrote deel zou, indien ze nu opnieuw moesten solliciteren, voor een baan in de non-profitsector kiezen. Maar liefst 69 procent heeft een voorkeur voor werken bij de gemeentelijke overheid zelf. Deze populariteit wordt sterk bepaald door de inhoud van de werkzaamheden, het maatschappelijke belang en de niet-commerciële aard van de sector. Dit blijkt uit het onderzoek naar de werkbeleving van jonge gemeenteambtenaren in opdracht van de Stichting A + O fonds Gemeenten. Voor de langere termijn zien jonge gemeenteambtenaren echter ook problemen, zoals beperkte doorgroeimogelijkheden. Van de jongeren werkzaam bij de gemeente houdt maar liefst 60 procent de arbeidsmarkt in de gaten. Onder jonge profit-werknemers is dit percentage lager, 51 procent. Jonge gemeenteambtenaren zijn ook vaker actief op zoek naar een (nieuwe) baan dan jonge werknemers in de profitsector, 19 versus 16 procent.

Deze hogere mate van arbeidsmarktactiviteit wordt mede verklaard door de grotere baanonzekerheid onder deze groep. Van de jonge gemeenteambtenaren verwacht 14 procent zijn/haar baan binnen een jaar te verliezen. Voor de profit-sector is dit slechts 8 procent.

Bijna geen jongeren in 2010 bij ongewijzigd beleid

De instroom van jongeren bij gemeenten stagneert en van de jongeren die nog wel instromen, stroomt een groot deel relatief snel weer uit. Snel handelen is noodzakelijk. Bij ongewijzigd beleid is de prognose dat in 2010 slechts zeven van elke honderd gemeenteambtenaren jonger dan dertig jaar zal zijn en maar liefst ruim veertig procent boven de vijftig jaar. (Personeel in Perspectief, Monitor Gemeenten 2003 A+O fonds Gemeenten)

Deze en andere resultaten uit een onderzoek naar de werkbeleving van jonge gemeenteambtenaren in opdracht van de Stichting A + O fonds Gemeenten worden op 17 maart gepresenteerd. De bijeenkomst vindt plaats in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp Rotterdam en heeft als titel 'Hoe hou je guppies?'.

Start vervolg-imagocampagne De gemeente. Werk dat mensen raakt

Werken jongeren eenmaal bij de gemeente dan zijn zij daar over het algemeen zeer positief over. Echter het onderzoek constateert ook dat jonge gemeenteambtenaren 'last' hebben van het negatieve imago dat rondom het werken bij de gemeenten hangt. Ook bestaan er onder jongeren die niet werkzaam zijn bij de gemeenten vooroordelen. Zo blijkt uit eerder onderzoek van het A+O fonds Gemeenten dat jongeren verwachten bij de gemeente geen betrokken collega's aan te treffen. Ook verwachten ze dat de werkzaamheden niet dynamisch en uitdagend zijn. Om jongeren het tegendeel te laten zien gaat op 17 maart het vervolg op de imagocampagne 'De gemeente. Werk dat mensen raakt' van start. In deze vervolg imgaocampagne staan de jonge gemeenteambtenaren centraal. Deze jongeren vertellen zelf over hun werk, via hun weblog en laten hun concrete bezigheden zien op www.werkenbijgemeenten.nl en op de diverse advertenties: 'Wat doet Indra nou bij de gemeente?'

A+O fonds Gemeenten stimuleert gemeente om aan de slag te gaan met Jong Talent

Omdat je niet alleen moet vertellen dat je een aantrekkelijk werkgever bent, heeft het A+O fonds Gemeenten twee stimuleringsregelingen ontworpen. In de eerste regeling (Ruim baan voor Jong Talent) krijgen gemeenten een financiële stimulans wanneer zij aan de slag gaan met programma's waarbij het ontdekken, ontwikkelen en benutten van talenten van jongeren werkzaam bij de gemeenten centraal staat. In de andere regeling (Werkervaring voor Jong Talent) kunnen gemeenten een financiële tegemoetkoming krijgen voor elke jongere die zij aan (tijdelijke) werkervaring helpen. Met deze regelingen stimuleert het fonds de verjonging van de gemeentelijke sector en levert zij een bijdrage aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid.

Meer informatie
Voor meer informatie over de campagne, het onderzoek en de stimuleringsregelingen kunt u contact opnemen met Stichting A + O fonds Gemeenten, Anouschka Laheij, projectleider Jongeren (070- 373 8003) anouschka.laheij@aeno.nl.

Pers welkom bij kick-off Loungebijeenkomst 'Hoe hou je guppies' op 17 maart in het Oceanium, Diergaarde Blijdorp te Rotterdam Tijdens deze bijeenkomst wordt het onderzoek gepresenteerd en bediscussieerd en zal de nieuwe campagne gelanceerd worden. Ook zullen de stimuleringregelingen worden gepresenteerd. Op vertoon van uw perskaart heeft u toegang tot de bijeenkomst.
Op onze website www.aeno.nl kunt u de publicatie 'AndersDenken AndersDurven AndersDoen. Op welke wijze zijn jonge gemeenteambtenaren anders?', de stimuleringsregelingen en het materiaal van de imagocampagne bekijken en downloaden (na 17 maart 2005).

16 mrt 05 09:40