Gemeente Helden

Uniforme milieuhandhaving in de provincie Limburg

Per 1 januari 2005 moeten alle milieuhandhavingsorganisaties in Nederland aan vastgestelde eisen voldoen. In april 2004 heeft de gemeenteraad van Helden besloten om volgens een bepaald stappenplan op te treden tegen milieuovertredingen. Deze handelswijze wordt in Limburg uniform toegepast.

Jaarlijks worden ongeveer 50 milieuvergunningen verleend en 100 milieumeldingen geaccepteerd voor het bedrijfsleven. Om te beoordelen of de voorschriften uit deze milieuvergunningen en milieumeldingen correct worden nageleefd voert de gemeente milieucontroles uit. Voor een uniforme uitvoering van deze milieucontroles wordt aangesloten bij de landelijke richtlijnen en wordt gebruik gemaakt van een standaard stappenplan.

Dit stappenplan ziet er als volgt uit. De toezichthouder van de gemeente voert een milieucontrole uit. Bij eventuele milieuovertredingen wordt in overleg met de ondernemer een redelijke hersteltermijn afgesproken.

Als de overtreding na verloop van de afgesproken hersteltermijn niet opgelost is kan de gemeente een voornemen tot dwangsom opleggen, een voornemen uitspreken om bestuursdwang toe te passen of zich voornemen om de milieu vergunning in te trekken. Tevens wordt aan het Openbaar Ministerie verzocht om samen met de gemeente op te treden.

Is na de herstelperiode de overtreding dan nog niet opgelost, dan volgt een proces verbaal van de politie en zal de gemeente overgaan tot het opleggen van een last onder dwangsom, toepassen van bestuursdwang of het intrekken van de milieuvergunning.

Bij ernstige overtredingen wordt direct strafrechtelijk opgetreden. Deze aanpak wordt bij uitgevoerde milieucontroles ook met de ondernemer besproken.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling milieu, de heer Erik Geurts, telefoon (077) 306 66 97.

11-1-2005 11:36