Gemeente Helden

Archeologische vondsten in Schrames te Helden

Tijdens de opgravingen in het gebied Schrames in Helden is een Romeinse nederzetting tevoorschijn gekomen. Het archeologisch onderzoek dat plaatsvindt op het terrein waar vanaf 1 maart 2005 een begin wordt gemaakt met de bouw van 23 starters woningen heeft nu al opmerkelijke resultaten opgeleverd. Om de toekomstige bewoners - en alle overige belangstellenden - in de gelegenheid te stellen om de gevonden sporen te bekijken wordt er op vrijdag 4 maart tussen 14.00 uur en 17.00 uur een open Middag georganiseerd, op het terrein (ingang naast basisschool De Liaan, Pastoor Knippenberghstraat).

Op woensdagochtend 23 februari hebben Gedeputeerde Ger Driessen (Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting) van de provincie Limburg en wethouder Rinus Janssen van de gemeente Helden (ruimtelijke ordening) een bezoek gebracht aan Schrames om de opgraving te bekijken.

De opgraving is van belang omdat duidelijk is geworden dat er een continue bewoning binnen het gebied geweest is gedurende een periode van ongeveer 5000 jaar. Er zijn al vijf complete huisplattegronden aangetroffen, drie waterkuilen en een zeer grote hoeveelheid Romeins aardewerk. De vroegst gevonden objecten dateren uit de Brons- en IJzertijd (2100 50 v.Chr.), de Romeinse objecten dateren uit 50 v.Chr. 300 n.Chr.) en er zijn ook resten uit de middeleeuwen (tot 14^e eeuw n.Chr.) en de periode daarna aangetroffen.

Om de toekomstige bewoners - en alle overige belangstellenden - in de gelegenheid te stellen om de gevonden sporen te bekijken wordt er op vrijdag 4 maart tussen 14.00 uur en 17.00 uur een open Middag georganiseerd, op het terrein (ingang naast basisschool De Liaan, Pastoor Knippenberghstraat). Er zal uitleg worden gegeven en er is een kleine tentoonstelling ingericht waar de belangrijkste objecten worden geëxposeerd.

Voor zover bekend is Schrames een Keltisch woord, dat zoveel betekent als gelegen aan een bocht.

Informatie over de archeologische vondsten kunt u krijgen bij de gemeente Helden de heer Wim Truyen tel. (077) 306 68 45 en voor vragen over de procedure nieuwbouwplan Schrames kunt u terecht bij wethouder M. Janssen tel. (077) 306 6770.

24-2-2005 10:38