Verbond van Verzekeraars

MINVER ook succesvol bij ziekenhuizen

De NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft het MeetInstrument Nalevingslasten VERzekeraars (MINVER) gebruikt om de nalevingslasten van de DBC-invoering in kaart te brengen. De ervaringen zijn dusdanig positief, dat de NVZ ervoor pleit dat ook het ministerie van VWS het meetinstrument gaat gebruiken om nieuwe wetgeving te toetsen.

MINVER is bedacht door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) om de lasten van nieuwe en aangepaste wet- en regelgeving in kaart te brengen. Daarbij gaat het om de nalevingslasten (alle kosten die moeten worden gemaakt om volgens een nieuwe wet te kunnen werken, zoals ICT- en opleidingsinvesteringen) en niet alleen om de administratieve lasten (kosten die het bedrijfsleven moet maken om te voldoen aan de wettelijke rapportageverplichting). Het Verbond toonde met MINVER onder meer aan dat de nalevingslasten van de Wet financiële dienstverlening zon 150 miljoen euro bedragen.

Start

Sinds de introductie in 2003 tonen veel partijen interesse voor het meetinstrument, waaronder de NVZ. De brancheorganisatie is vorig jaar zomer met het instrument aan de slag gegaan. Gekozen is voor het meten van de lasten van de DBC-invoering (Diagnose Behandeling Combinaties) en (nog) niet van nieuwe wetgeving. Omdat MINVER niet één-op-één kan worden toegepast op ziekenhuizen, hebben we eerst een vertaalslag gemaakt, vertelt Hanny Schulten die projectleider administratieve lasten is bij de NVZ.

Positieve ervaringen

Over de omvang van de nalevingslasten van het DBC-stelsel kan Schulten geen harde uitspraken doen, omdat de doorlopende kosten door de late en nog steeds veranderende regelgeving moeilijk zijn in te schatten. Bovendien waren ziekenhuizen ten tijde van het meten nog druk bezig met de invoering van het DBC-systeem, waardoor te weinig tijd kon worden gestoken in het goed doorspreken van het instrument.

De ervaringen van de NVZ zijn echter wel dusdanig positief dat de brancheorganisatie MINVER in de toekomst wil gebruiken om nieuwe wetsvoorstellen te toetsen. Schulten: Met de uitslagen daarvan willen we niet alleen de politiek, maar ook andere partijen waarmee we werken zoals verzekeraars bewust maken van de kosten die bepaalde regels met zich meebrengen. Geld dat nu niet aan zorg kan worden besteed.

Verzekerd!, maart 2005