Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie


17 maart 2005

Nr. 05/046

Nieuwe voorstellen van ministerie SZW leiden tot 82 miljoen euro extra vermindering administratieve lasten

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid draagt 82 miljoen euro extra bij aan vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Dit bedrag komt bovenop eerdere voorstellen voor vermindering van administratieve lasten voor een bedrag van 458 miljoen. Ruim de helft van deze eerdere voorstellen was eind 2004 daadwerkelijk gerealiseerd. Het grootste effect van de nieuwe voorstellen (59,5 miljoen) wordt bereikt door het zoveel mogelijk schrappen van nationale arbeidsomstandighedenregels. Opgeteld leiden de voorstellen tot 540 miljoen euro aan lastenvermindering, oftewel 21,3 procent van het totaal aan administratieve lasten voor het bedrijfsleven die het ministerie van SZW veroorzaakt.

Dit hebben minister De Geus en staatssecretaris Van Hoof aan de Tweede Kamer laten weten. De voorstellen vloeien voort uit afspraken in het Hoofdlijnenakkoord om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven in deze kabinetsperiode met een kwart te verminderen.

Het schrappen van veel nationale arboregels (die bovenop de Europese regels tot stand zijn gekomen) moet gebeuren via vereenvoudiging van de Arbeidsomstandighedenwet. Andere nieuwe voorstellen zijn een herziening van de Warenwet waardoor het aantal keuringen van gevaarlijke werktuigen kan verminderen. Dit levert 10 miljoen euro op. Verder zijn kleine bedrijven niet langer verplicht een arbodienst in te schakelen voor de toetsing van de verplichte risico-inventarisatie & -evaluatie, waarmee risico s voor de veiligheid en gezondheid in het bedrijf in kaart worden gebracht. In plaats daarvan kunnen ze gebruikmaken van een goedgekeurde risico-inventarisatie & -evaluatie die door de branche is opgesteld. Hiermee wordt 7 miljoen bespaard.

Om de afgesproken 25 procent lastenvermindering te halen moet het ministerie de lasten verminderen met in totaal 633 miljoen euro. Een groot deel van het resterende bedrag van 93 miljoen euro moet komen uit veranderingen op het terrein van de arbeidsomstandigheden en de werknemersverzekeringen. Overigens is bij SZW tussen 1995 en 2002 ook al een administratieve lastenvermindering van 13 procent bereikt.