Crucell N.V.

Published: 08:00 17.03.2005 GMT+1 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell en NIH verlengen onderzoeksovereenkomst Ebolavaccin

Leiden, 17 maart 2005 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) heeft vandaag de verlenging bekendgemaakt van zijn Cooperative Research and Development Agreement (CRADA) met het Vaccine Research Center (VRC), een onderdeel van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Deze CRADA betreft de productie van vaccins tegen infecties met Ebola-, Marburg- en Lassavirus.

Onder de bestaande CRADA hebben Crucell en de VRC op basis van PER.C6® een Ebolavaccin ontwikkeld dat nu in de preklinische testfase verkeert. De verlenging van de CRADA houdt in dat Crucell en de VRC dit vaccin samen verder zullen ontwikkelen en de resultaten van dit Ebolavaccin zullen gebruiken bij het ontwikkelen van Marburg- en Lassavaccins.

Op grond van de overeenkomst zal de NIAID de financiering verzorgen voor tests die worden uitgevoerd bij de VRC en voor de dierproeven bij de US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID). Crucell heeft een optie op de exclusieve rechten tot commercialisering met betrekking tot intellectuele eigendom gegenereerd door de VRC ten aanzien van de Ebola-, Marburg- en Lassavaccins die vallen onder het onderzoeksplan van deze CRADA. Deze vaccins zouden kunnen worden gebruikt om bescherming te bieden tegen de opzettelijke verspreiding van deze virussen bij biologische terreuracties.

"Crucell en de VRC hebben tot dusverre samen goede vorderingen gemaakt en belangrijke resultaten behaald bij het ontwikkelen van een vaccin tegen een bijzonder gevaarlijke ziekte," zei Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell. "Wij zijn zeer tevreden dat wij deze samenwerking kunnen voortzetten nu we kunnen starten met het klinisch onderzoek van ons vaccin."

Ebola-, Marburg- en Lassavirussen veroorzaken een dodelijke vorm van koorts en bloedingen, bekend als virale haemorrhagische koorts. Deze virussen zijn door de NIAID ingedeeld als 'category A priority agents' en vallen als zodanig onder de BioShield Act 2004, die door de Amerikaanse senaat is aangenomen op 19 mei 2004. De BioShield wet voorziet in een fonds van US$ 5,6 miljard voor het ontwikkelen van een verdediging tegen chemische en biologische wapens.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria, West-Nijl virus en hondsdolheid. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Sanofi Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Klik hier voor de PDF versie:
Zie het origineel

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Leon Kruimer
Chief Financial Officer
Tel. +31-(0)71-524 8722
l.kruimer@crucell.com

Voor meer informatie over Crucell, bezoek onze website: http://www.crucell.com