Socialistische Partij


Loonsverhoging Europarlementariers: is heel veel niet genoeg?

17-03-2005 * De SP heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken opgeroepen om niet in te gaan op het verzoek van een groep Europarlementariers voor loonsverhoging.

Jan de Wit Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Europarlementariers krijgen meer dan voldoende salaris, betalen nauwelijks belasting, krijgen per zitting honderden euro's presentiegeld, bouwen een dubbel pensioen op en kunnen bijna ongelimiteerd kosten declareren. Het is te idioot voor woorden dat ze nu nog meer geld van de Nederlandse belastingbetaler vragen. Wat voegen ze nu eigenlijk toe aan onze democratie voor al dat geld? Het is jammer dat ze niet meer doen om zich dáár druk over te maken."

Alle 27 Nederlandse Europarlementariers, uitgezonderd die van PvdA en SP, hebben de brief ondertekend waarin ze vroegen om twaalf procent loonsverhoging. Europarlementariers krijgen ongeveer hetzelfde salaris als hun nationale collega's, met dien verstande dat de nationale parlementariers niet dezelfde extra's en onkostenvergoedingen krijgen. De Europarlementariers geven al jaren aan evenveel te willen verdienen als de Italianen, die 11.000 euro per maand krijgen. Maar de nationale parlementen blokkeren dit omdat ze het een te hoge stijging vinden.

Nu hebben de Europarlementariers de ondertekening van een code van goed gedrag aangegrepen om alsnog een riante salarisverhoging op te eisen. Deze code stelt, ironisch genoeg, dat Europarlementariers zorgvuldig om zullen gaan met hun onkostendeclaraties en het dubbele pensioen niet langer aannemen.