Itteren

Gesponsord door: Ankerpoort

NIEUWS Uit het wijkteam
16-mar-2005, Maria Lhomme/Han Hamakers

Vandaag is de gemeente begonnen met het opknappen van het fietspad. In het wijkteam had men aangekondigd dat men zou wachten tot het moment dat de vorst uit de grond zou zijn. Men heeft direct ingrijpende maatregelen genomen. De slechte stukken zijn helemaal weggefreesd en vervangen door nieuw asfalt. Een goede zaak want het fietspad wordt intensief gebruikt.

De bomen bij de Wiegershof zijn nog niet gekapt na de verwoestende zomerstorm van 17 juli 2004, maar ze zijn hoe dan ook kaprijp. Er is een accuut gevaar voor mens en dier en veiligheid kan niet gegarandeerd worden. Er zijn al twee runderen getroffen door vallende takken en zijn daarbij gedood. De gemeente kan en wil geen verantwoording nemen voor verdere ongelukken. De kapvergunning is aangevraagd bij het ministerie van LNV en verkregen. De aanvraag heeft op 8 december in de Maaspost gestaan. Binnen de gestelde termijn heeft Ankerpoort een bezwaar aangetekend dat uitgemond is in een hoorzitting op 25 februari 2005. Wethouder Hoogma heeft betrokken partijen (waaronder ook de Dorpsraad Itteren en de Buurtraad Borgharen) gevraagd in onderling overleg deze kwestie bij te leggen. Dit is inmiddels gelukt. Bezwaar van Ankersmit had te doen met een toename van geluid en stofoverlast.
Het is min of meer rond om hier een ander type populieren te planten populierentype veren dit is een snelgroeier.
De bedoeling is dat er een strook van 450*50 meter komt, parallel aan de fabriek, met om de 10 meter een verenpopulier die een stamomtrek van 14/16 cm. heeft, waardoor hier eerder weer een groene buffer ontstaat. Hier zitten wel flink wat meerkosten aan 18 i.p.v. 5 (in totaal komen er 1150 nieuwe bomen).
Het is de bedoeling te starten in maart/april 2005. Van de zijde van de gemeente komt er nog een infobrief voor de bewoners van Itteren en Borgharen.

Vanwege de rivierenwet van 1995 is er een restrictie m.b.t. beplanting. Na 0 meting mag er niets meer bij geplant worden, wel bestaande beplanting vervangen. Om hier een stukje duurzaam bos te creëren is dus niet mogelijk. Er staan nu nog 1000 stammen. Als alles gekapt en weer aangeplant is kan de weg aldaar aangepakt worden. Als er urgente problemen met de weg zijn i.v.m. gevaar dan moet dit via het klantenmeldpunt gemeld worden.