Gemeente Zwolle

Herinrichting Grote Markt, Melkmarkt, Rodetorenplein

Deze week wordt in de binnenstad de uitnodiging verspreid voor de inloop- en informatiebijeenkomst van 23 maart.

De voorbereidingen voor de herinrichting van de Grote Markt, de Melkmarkt en het Rodetorenplein vorderen gestaag. Door de herinrichting moet het centrum van de stad een compleet nieuw aanzien krijgen.

Het voorlopig ontwerp voor de herinrichting bestaat uit schetsen van onder andere de herindeling van de pleinen Grote Markt en Rodetorenplein en van de Melkmarkt. Het voorlopig ontwerp geeft inzicht in het type bestrating, het straatmeubilair en de inpassing van bomen, terrassen en markt in het straatbeeld. Het ontwerp grijpt voor een deel terug op de historie, maar is ook eigentijds.

´Zwols ontwerp´
Er hebben twee klankbordgroepen meegepraat over het voorlopig ontwerp. Zo kon worden ingespeeld op wensen en verbeteringen van uiteenlopende belanghebbenden. De voorlopige schetsen werden over het algemeen positief ontvangen, men sprak van een ´Zwols ontwerp´!

Vanaf 21 maart kunt u het nieuwe ontwerp bekijken op het stadhuis.

Krijgt Rodetorenplein een landtong?
Het is de wens van vele partijen om het Rodetorenplein uit te breiden met een landtong. Daarmee kan dit plein, dat een heus evenementenplein moet worden, niet 2000 maar 5000 mensen kwijt. De landtong kost echter meer geld dan de gemeenteraad bij de vaststelling van het Binnenstadsprogramma in augustus 2004 beschikbaar heeft gesteld. De gemeente gaat nu bekijken of zij hiervoor toch extra geld kan vrijmaken. Daarom is het voorlopig ontwerp dat ter inzage ligt in twee varianten getekend: een Rodetorenplein zonder en mét landtong.

Grote Markt wordt voetgangersgebied waar je mag fietsen

Verkeersbesluit nodig voor herinrichting
Voor de herinrichting is een verkeersbesluit nodig, dat bepaalde aanpassingen in de verkeerssituatie in het gebied mogelijk maakt. In het voornemen-verkeersbesluit staat onder andere dat de Grote Markt van Zwolle vormgegeven gaat worden als voetgangersgebied, en dat de momenteel nog binnen bepaalde tijden doorgaande route Korte Ademhalingssteeg-Grote Markt wordt opgeheven, om de binnenstad autoluw te kunnen maken. Ook het voornemen-verkeersbesluit ligt vanaf 21 maart ter inzage.

Bankenlocatie Melkmarkt
De nieuwbouw op de Bankenlocatie aan de Melkmarkt is een particulier initiatief waarop met het herinrichtingsplan wordt aangesloten. Het voorlopig bouwplan van projectontwikkelaar DLH biedt ruimte voor een horecabedrijf in het voormalige archiefgebouw, detailhandel, circa 30 woningen op de verdiepingen, en in de kelder een grote openbare bewaakte fietsenstalling met plaats voor circa 500 fietsen. Op grond van het Bestemmingsplan ´Beschermd Stadsgezicht´ is herontwikkeling van de Bankenlocatie mogelijk, zoals in het bouwplan wordt beschreven. Wel is nog een partiële herziening van het bestemmingsplan nodig. Dit ligt ook vanaf 21 maart ter inzage.

Vernieuwing riolering Grote Markt
Binnenkort gaan de werkzaamheden van start om de huisaansluitingen van de riolering op de Grote Markt te vernieuwen. Dit moest toch gebeuren en wordt nu in de periode tussen half maart en april opgepakt, zodat de schop in het najaar de grond in kan voor de herinrichting van de Grote Markt, Melkmarkt, Rodetorenplein. Er wordt van maandag t/m donderdag gewerkt, van 7.00-19.00 uur. Tijdens het werk blijven winkels en horeca bereikbaar.

Inloop- en informatiebijeenkomst
Op woensdag 23 maart 2005 organiseert de gemeente een inloop- en informatiebijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis, Grote Kerkplein 15. Deze bijeenkomst vindt plaats tussen 16.00 uur en 21.00 uur. Tijdens de bijeenkomst worden de ontwerptekeningen gepresenteerd van het herinrichtingsplan, en bezoekers kunnen het voornemen-verkeersbesluit en de partiële herziening van het bestemmingsplan bekijken. Ook is het concept-bouwplan voor de Bankenlocatie ter informatie beschikbaar.


---